Tyska julkakor

julkakor, snöbollar,
He första december och första advent! Här ligger snön som ett vitt täckte och det är ett helt gäng minusgrader, Mer än så kan man inte begära just nu känner jag. Vi ska strax åka och hämta upp Axel som sovit hos en kompis. Han har extra lång träning idag och då tänkte vi passa på att gå på julskyltningen här i stan, träffa tomten och handla mat till vårat årliga minijulbort vi alltid äter på första advent.
I veckan som var passade jag på att baka en hel drös julkakor. Bland annat dessa. Min svåger Richard, som bor i Berlin bakar alltid dessa till jul. Egentligen heter dom nog vaniljhorn, men det tar sånt tid att göra dom där hornen. Och dom blir precis lika goda om man göra bollar av dom!
julkakor, snöbollar,
Dom ser inte så mycket ut för världen, men är himla mumsiga. Och det är omöjligt att bara äta en alltså! En perfekt liten julkaka så här i adventstid <3
Bollarna ska rullas i vaniljsocker. Men tydligen skiljer sig de tyska vaniljsockret från vårt svenska. Det är som större sockerkristaller i det. Så jag blandande strösocker, florsocker och vanilj. Och det blev hur bra som helst!
julkakor, snöbollar,
Tyska julkakor:
50 g mandelmjöl
50 g hasselnötsmjöl
300 g mjöl
100 g strösocker
1 nypa salt
200 g kallt smör
2 äggulor
1/2 dl florsocker
1/2 dl strösocker
1/2 tsk vaniljpulver
Blanda mandel och hasselmjöl med vetemjöl, socker och salt. Skär det kalla smöret i kuber och blanda snabbt ihop till en smulig deg. Tillsätt sedan äggulorna och blanda om tills degen går ihop.
Plasta in och lägg svalt i ca 2 timmar.
Forma sedan degen till bollar och grädda i 190°C i cirka 10 minuter.
Blanda samman florsocker, strösocker och vaniljpulver
Låt bollarna svalna något och rulla dom sedan i sockerblandningen. Förvara i en lufttät burk.
Ett tips är att spara halva den ogräddade degen i frysen. Då kan du snabbt få fram nygräddade julkakor när du behöver!
 

0
Prenumerera
Notis om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
J
J
4 år sedan

Ett gammal tips som jag själv inte provat, men som går ut på att lägga vaniljstänger man skrapat ur i sitt strösocker och på så vis få vaniljsocker. Det skulle kanske likna det tyska vaniljsockret?

linneasskafferi
linneasskafferi
Svara på  J
4 år sedan

Ja, dock blir det nog lite för grovt trodde min syster. Är liksom en blandning av strösocker och florsocker..

Maria
Maria
4 år sedan

Min farmor gjorde dessa till jul när jag var liten. Men hon rullade dem till horn. Jättegoda och spröda! Jag ska prova ditt recept!

martini, drink,

Nästa inlägg

Vinterdrink

0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x