Twixkakor – Linnéas Skafferi
linneasskafferi

Linnéas Skafferi

Twixkakor

baka i långpanna

Hej fredag!

Lite härligt att första veckan tillbaka i verkligheten efter julledigheten blev en kortvecka ändå. Det känns som om vi alla är rätt möra. Och då har det bara gått tre dagar!
Isac brukar i vanliga fall vara ledig på fredagar. Men jag kände att en två-dagarsarbetsvecka var aningens lite för mig. Därför fick han gå på förskolan idag också. Och jag fick möjlighet att jobba 5 timmar utan dåligt samvete. På tagens att göra stod bland annat att baka dessa twixkakor.
baka i långpanna

Jag brukar sällan misslyckas när jag bakar. Men. Dom här kakorna misslyckades jag med två gånger innan jag fick till dom. Eller, första gången blev dom himla goda. Men jag testade att använda dulche de leche som kolakräm. Det blev supergott, men på tok för kladdigt. Så den genvägen funkade icke. Även fast man tog kakorna direkt ur frysen var det liksom kladdigt. Barnen tyckte dock det var de godaste kakorna de smakat. baka i långpanna

Igår gjorde jag så en ny variant. Där jag kokade egen kola. Men först blev aldrig kolan klar. När den tillsist blev det så skar den sig!?! Jag vet inte vad som hände. Men något knasigt blev det. Jag bredde ut kolan ändå och har haft kakan stått ute. Smakade imorse och det var inget fel på smaken. Så får nog ha på lite choklad och sen äter säkert familjen upp dom ändå. Men dom platsade inte här på bloggen om man säger så.baka i långpanna

Idag kavlade jag upp ärmarna igen. Gjorde om och gjorde rätt. Receptet på Twixkakor är inget jag själv hittat på. Det finns mängder av varianter på nätet. Men jag tog lite mindre smör i min kola, tillsatte lite flingsalt och använde en lite mörkare (50%) choklad. För att liksom balansera upp allt det söta. Men gillar man inte salt och mörkare choklad går det såklart bra att utesluta salt och ta mjölkchoklad istället.

Twixkakor ca 48 rutor:

Botten:
125 g mjukt smör
4 dl vetemjöl
1/2 dl strösocker

ev lite kallt vatten

Blanda smör, socker och mjöl i en bunke. Arbeta snabbt ihop till en deg. Går degen inte ihop kan du tillsätta 1-2 teskedar kallt vatten. Klä en 20×30 cm stor ugnsfast form med bakplåtspapper och tryck ut degen. Grädda i 175°C i cirka 20 minuter. Låt sedan bottnen svalna.

Kola:
150 g smör
2 dl strösocker
3 dl grädde
1/2 dl ljus sirap
flingsalt

200 g choklad
1/2 msk kokosolja

Blanda alla ingredienser utom flingsaltet i en tjockbottnad, vid gryta. Rör medan smöret smälter och kolan kokar upp så det inte bränns vid i botten. Koka sedan kolan till 120°C. Har du ingen termometer, testa att göra kylprovet (ha upp iskallt vatten i ett glas, klicka i en tesked kolasmet. När du kan forma en kula av kolasmeten är den klar).
strö i en nypa flingsalt.

Jag lät kolan svalna något i grytan innan jag hällde den över bottnen. Då flyter den inte ut på sidorna om kakan lika lätt.
Låt sedan kakan stå kallt tills kolan stelnat helt.

Smält  200 g choklad, ha i oljan och bred detta över kakan. Låt stelna helt och skär kakan i bitar. Jag brukar skölja kniven i varmvatten och torka den ren mellan gångerna när jag skär. Då spricker inte chokladen lika lätt och det blir snygga, rena snitt.

Förvara kakorna svalt. Det går utmärkt att frysa in dom!

Ha nu en riktigt fin fredagkväll mina vänner <3

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer
linneasskafferi

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.