Kalasrutor – Linnéas Skafferi
linneasskafferi

Linnéas Skafferi

Kalasrutor

ljusa mockarutor, baka i långpanna, långpanna

Som ett ljuvt barndomsminne är dessa kalasrutor. Eller ljusa mockarutor. Eller vad jag nu ska kalla dom. Som en mockaruta utan choklad liksom. Dessa kunde mamma ibland baka när det vankades barnkalas.
Och med sitt färgglada strössel passar de perfekt till just barnkalas tycker jag.

Jag tycker det är himla fint med recept från barndomen. Det känns fint att minnas tillbaka på dom, men det är också kul att själv ta fram recepten och baka dom som vuxen. Hos min mormor och morfar fanns det alltid hembakat fikabröd. Ibland känns det som om hela barndomen var kantad av rosasockrade brysselkex.
ljusa mockarutor, baka i långpanna, långpanna

Receptet är som sagt efter min mamma. Men jag har tillsatt en skvätt grädde i glasyren på toppen. Jag tycker det gör så mycket för kakan. Den blir liksom lite krämigare och mycket godare.
ljusa mockarutor, baka i långpanna, långpanna

Sen ska allt toppas med riktigt färgglatt strössel, för bästa effekt! Skulle man vilja går det bra att smaksätta kakan eller glasyren. Kanske med lite citron. Vore inte det gott?ljusa mockarutor, baka i långpanna, långpanna

Jag gillar kakor man kan baka i långpanna. Du får ut massor av kakor, men insatsen är inte speciellt stor. Precis sån bakning som jag gillar.ljusa mockarutor, baka i långpanna, långpanna

ljusa mockarutor, baka i långpanna, långpanna

Kalasrutor:

2 ägg
3 dl strösocker
1/2 tsk vaniljpulver
100 g smör
1 1/2 dl mjölk
4 1/2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver

Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Smält undertiden smöret och tillsätt mjölken. Blanda ut bakpulvret i mjölet.
Ha i mjölet växelvis med smör och mjölkblandningen i de uppvispade äggen. Blanda till en slät smet.
Klä en form (30×40 cm) med bakplåtspapper och bred ut smeten i den. Grädda i 175°C i cirka 20 minuter eller tills kakan är helt klar. Låt svalna något men inte kallna helt. Då blir det svårare att få ut glasyren jämnt.

 

glasyr:

75 g smör
ca 5 dl florsocker
2 msk grädde

färgglatt strössel

Smält smöret och rör i florsockret, en deceliter i taget. Tillsätt grädden och rör om till en tjock glasyr. Tillsätt mer florsocker om glasyren känns för lös.
Bred ut glasyren över ljumma kakan. Strö över strössel.

Skär i rutor och förvara i en burk med tätslutande lock. Går utmärkt att frysa in.

 

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer
linneasskafferi

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.