Lättbakade scones

 
hjärtformade scones, alla hjärtans dagImorgon är det så alla hjärtans dag. Kanske blir det ett alldeles lagom firande att baka hjärtformade scones och mysa lite med till eftermiddagsfikat? Eller ja, alltså man kan ju göra dessa till när som, det behöver inte vara alla hjärtans dag. Men jag tänkte att det är ett lagom mysigt pyssel att fixa till i morgon.
hjärtformade scones, alla hjärtans dag
Jag har genom åren testat mig igenom så många olika recept på scones. I jakten på de perfekta. Ni vet. scones som inte är för smuliga, men inte heller bara en degklump. Efter många försök har jag insett att de blir allra, allra bäst om man bakar dom på vetemjöl. Det är bara så. Med för grovt mjöl blir de lätt kompakta och inte så där ljuvligt fluffiga man vill att dom ska vara.
Så jag tänker att det finns tid för allt. Och vill man äta en riktigt god scones, ja då kanske den het enkelt får vara bakad på  vetemjöl.
hjärtformade scones, alla hjärtans dag
Jag hade testade dock att ha i en deciliter havregryn i degen och det blev himla bra. En lite mer mättande känsla helt enkelt.
När man vill få till de där perfekta sconsen finns det ett par saker man kan tänka på:

  • överarbeta inte degen. Gör den gärna i maskin eller med hjälp av degkrokarna.
  • använd kallt smör som du hyvlar i eller skär i väldigt små bitar. Då går de fortare in i mjölet och du behöver inte jobba degen lika länge.
  • jag tycker det går lika bra att använda mjölk som fil eller yoghurt. Ta det du har hemma. Jag använde havremjölk här.
  • om du som jag vill stansa ut scones i olika formar, kavla ut degen direkt på bakplåtspappret. Då behöver du inte flytta runt dom så mycket.
    hjärtformade scones, alla hjärtans dag

Scones är som allra godast när de är nygräddade. Äter ni inte upp alla på en gång är det bäst att frysa in dom och sedan tina försiktigt i ugnen.
Jag vet att många har eller ska ha sportlov nu i veckorna. Kanske är det ett perfekt pyssel att göra tillsammans med barnen?
 
hjärtformade scones, alla hjärtans dag
Scones, ca 10 hjärtan:
50 g kallt smör
ca 3 dl vetemjöl
1 dl havregryn
2 tsk bakpulver
2 dl mjölk/yoghurt/fil
en nypa salt
ev lite socker att strö på toppen
Skär eller hyvla smöret i små bitar. Lägg det i en bunke. Blanda i vetemjöl, havregryn och bakpulver. Blanda snabbt ihop tills smöret är finfördelat. Det gör inget om det är små klumpar av smöret kvar.
Ha i mjölken och en nypa salt. Arbeta snabbt ihop till en smidig deg. Jag fick tillsätta ca 1/2 dl mer mjöl då min deg blev för kladdig annars.
Stjälp ut degen på ett bakplåtspapper och strö lite mjöl över om den fortfarande känns kletig. Kavla ut till en ca  1 1/2 cm tjock platta. Stansa ut hjärtan eller de former du önskar. Tag bort överbliven deg, arbeta snabbt ihop och kavla ut igen. Ni vet, pepparkaksmetoden.
Strö ev lite socker på toppen av sconsen. Grädda i 225°C mitt i ugnen i cirka 10-12 minuter. Det beror på hur stora scones du gör.
Låt svalna något och servera sedan med smör, marmelad och ost.
 
Hur gott som helst!

30
Prenumerera
Notis om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
småkakor, småkaka, kaka, baka

Nästa inlägg

Bondkakor

0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x