Saftig banankaka – Linnéas Skafferi
linneasskafferi

Linnéas Skafferi

Saftig banankaka

fika, banan, mogna bananer

Knappt har sockerchoken från påsken lagt sig innan jag kände ett behov av att baka igen. Men kanske kan jag skylla på de 4 väldigt mogna bananerna som låg där i fruktskålen och ropade på mig.
Inte ropade dom gör en smoothie, eller gör en nice cream. Nej dom ropade: BAKA EN BANANKAKA AV OSS!

Och vem är jag att neka dom det? Så jag bakade en banankaka.
fika, banan, mogna bananer

På bananer och ljust muskovadosocker gör extra härlig smak. Själva formen bröade jag med kokos. Det är det godaste jag vet alltså. Smaken blir perfekt till en kaka som denna. Nästa gång hackar jag nog lite hasselnötter och har i. Det hade varit mums. Eller finhackar lite choklad. Det skulle också fungera fint.fika, banan, mogna bananer

Just banankaka är en sådan där bra uppfinning tycker jag. För den blir bara godare dag två. Då den på något magiskt vis liksom blir ännu saftigare.
fika, banan, mogna bananer

Axel kom hem från skolan precis när kakan svalnat så pass mycket att den var ätbar. Så det blev en bit saftig banankaka med en klick vispad grädde till. Jag menar, man lär ju ta det lugnt med avgiftningen efter påsken. Baby steps. Ett steg i taget. Och en liten bit banankaka mitt i veckan har man väl inte dött av 🙂
fika, banan, mogna bananer

Banankakan innehåller en skvätt kaffe. Men det smakar verkligen inte kaffe om den. Det är ungefär som med chokladbollar. Den fyller sin funktion utan att ta över i smak liksom. Men om man nu är en stark motståndare av kaffe, ta bara samma mängd mjölk istället. Det går också bra.

Saftig banankaka:

150 g mjukt smör
2 dl ljust muskovadosocker
2 ägg
2 tsk bakpulver
5 dl vetemjöl
3/4 dl kaffe
1/2 dl mjölk
4 mogna bananer

smör + kokos till formen

Vispa ihop det mjuka smöret med sockret. Knäck i äggen, ett i taget och vispa tills de blandats i helt. Blanda vetemjöl med bakpulver i en separat skål. Häll växelvis i mjölblandningen med vätskan. Rör till en jämn smet. Mosa bananerna fint och vänd i dom.

Smörj en sockerkaksform med mjukt smör och bröa med kokos. Häll i smeten. Strö gärna lite kokos på toppen av kakan också.
Grädda i 180°C i cirka 45 minuter i nedre delen av ugnen. Prova med en sticka och se så att kakan är klar.

Ät precis som den är, eller servera med lite lättvispad grädde till.

Nästa gång ska jag testa att hacka i 100 g hasselnötter i smeten, och eller ha i 100 g choklad. Det tror jag kommer bli extra gott!

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer
linneasskafferi

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.