Den perfekta ugnsrostade potatisen

Jag får ibland frågan, om hur man får till den där perfekta ugnsrostade potatisen. Som har ett krispigt yttre och ett mjukt och härligt inre.
Och visst finns det några bra knep, tips och trix att ta till för att lyckas. Som tur är för oss alla är de inte speciellt svåra eller avancerade:

  • Ge potatisarna tid. Rosta hellre på lägre värme en längre tid. Jag har kommit fram till att 180°C i 45-50 minuter ger allra bäst resultat i min ugn.
  • Låt potatisarna ta plats. Lägg dom inte omlott utan låt dom ha gott om utrymme på plåten.
  • Så här på våren brukar jag välja någon sorts delikatesspotatis. Gärna en sort med rätt små potatisar. Det blir både fint och himla gott.
  • Använd gärna en smaksatt olja till dina potatisar. Citronolja eller vitlöksolja är favoriterna här hemma. Då får du massor av smak, utan minsta ansträngning.

 

Här skiner solen än idag, fast väderprognosen utlovade en helmulen och rätt trist dag. Vi hoppas det håller i sig under resten av dagen, för visst är det fint tt få avsluta veckan med lite sol ändå? Jag ska jobba klart nu, sen blir det en tur in till Sala och fixa lite ärenden. Jag har beställt en bok till barnen, måste in på HälsoKraft, bolaget och till Ica. Just ja, så måste jag köpa en cykelhjälm till mig! Jag tycker det är svårt. Vi håller oss mest hemma, men ibland måste man ändå ner på stan. Ikväll tänkte vi beställa burgare från en av stans restauranger. Fint att kunna ta med och äta hemma!
 
Hur gör ni? Håller ni er borta från allt? Har ni skurit ner på besöken i affärer och på restauranger? Jag tycker det är lite läskigt när man faktiskt läser om tidigare helt friska människor som avlider av Covid-19. Människor i min ålder liksom. Det gör ju att man tänker till både en och två gånger på vilka val man gör just nu.
Fördelen med att många ändå väljer att hålla sig hemma är att man kan laga massor av god mat, rensa rabatterna och bara ungås med familjen. Vi konstaterade just det igår kväll. Att vi som i vanliga fall är rätt uppbokade på helgerna faktiskt njuter lite av att allt är satt på paus nu. Att vi som familj får umgås och bara vara hemma tillsammans. Det finns något fint och värdefullt i det också.
 
Den perfekta ugnsrostade potatisen:
800 g delikatesspotatis
smaksatt olja
flingsalt
Tvätta potatisen noga. Lägg ut på en plåt eller i en form så de inte ligger på varandra. Ringla över olja och strö över flingsalt. Blanda väl. Rosta i 180°C i cirka 45-50 minuter. Rör om då och då.
Finhacka lite färska örter och blanda med den nyrostade potatisen. Det blir extra gott!
 
Ha nu en riktigt fin fredag mina vänner <3
 

1
Prenumerera
Notis om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
falafel, vegansk falafel,

Nästa inlägg

Falafel på gula ärtor

0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x