Inkokt lax med kall sås. För mig är det barndom.
Min mormor och morfar har aldrig varit mycket för att fira högtider. Mormor brukar varje år föreslå att hon ska göra pannbiff istället för köttbullar till jul. Med motiveringen att det går ju mycket fortare att göra pannbiffar! Noll känsla för det här med traditioner och högtider med andra ord. Men till midsommar, då brukade mormor ofta göra inkokt lax med kall sås.
Jag kommer såväl ihåg lukten i köket, lukten av ättika, lök och fisk. Hade man tur åt dom inte upp allt på midsommarafton så det fanns någon bit över på midsommardagen som man kunde få smaka.
Jag skär gärna laxen i generösa bitar. Morfars ord klingar i öronen ”nu hoppas vi att laxen inte blir för torr bara!”
Som barn antog jag att det var något form av lotteri, det här med att göra inkokt lax. Att det liksom var 50/50 om laxen skulle blir torr eller god.
Nu har jag ju insett att det handlar om andra saker. Som att skära laxen i stora bitar. Blir de för små blir laxen helt enkelt torr.
Laxen ska heller inte koka i lagen. Utom läggas i och sedan tas från värmen. Då är chansen att man lyckas betydligt större.
I veckan har sommarblomsten börjat slå ut här i min del av Västmanland. Lupiner, syren, midsommarblomster, smörblommor och hundkex fyller nu min värld. Vart än jag vänder mig. Ren och skär lycka efter denna kalla vår!
Inkokt lax med kall sås:
2 L vatten
1 dl ättika
3 msk salt
10 kryddpepparkorn
1 stor lök
2 tsk strösocker
4 lagerblad
dill
1- 1 1/2 kg lax
Lägg alla ingredienser utom laxen i en stor kastrull och låt koka upp. Sjud i cirka 10 minuter. Stäng av värmen. Skär laxen i bitar och lägg sedan laxen lagen. Låt laxen ligga och dra i vattnet i minst 1 timme.
3 dl gräddfil/naturell yoghurt
2 msk majjonäs
1 tsk örtsalt
4 msk finhackad dill (fryst går bra)
lite pressad citron
Blanda samman alla ingredienser till såsen och låt stå kallt en stund innan servering.
Servera den inkokta laxen tillsammans med sås och kokt potatis.
Lax i alla dess former är ju så gott!
http://johannagrahn.se
Ååååh! Gud vad gott! Jag fullkomligt älskar lax, sås och (färsk!!) potatis! Det här måste jag testa i helgen 🙂
Var är tallrikarna ifrån? Urgulliga!
Och vad använder du för kamera när du fotar? 🙂
Haha, tusen frågor, men du är fantastisk och en grym matinspiratör!
Kram på dig <3
Barndomsminnen från en fäbod i Dalarna där jag firat många midsommar hos farmor och farfar i deras stuga. Inkokt lax åt man alltid på midsommardagen och jag minns hur vackert Farmor dekorerat den med färsk gurka. Hon gjorde alltid en hel laxsida och gurkan låg liksom fjäll ovanpå.
Alltså, all cred till dig för receptet på den inkokta laxen. Så enkelt att göra och så magiskt god den blev. Har precis tagit upp den ur spadet och provsmakade. Halleluja moment 😉 Det blir succé imorgon på midsommarbordet!
Så kul att höra 🙂