Tzatziki med zucchini

tzatziki med squash
När livet ger dig zucchini i överflöd. Ja då får man ha zucchini i det mesta man äter. Tillexempel kan man byta ut gurkan i en klassisk tzatziki. Och istället göra tzatziki med zucchini. Och ska jag vara ärlig, så föredrar jag faktiskt den här varianten. Den har liksom lite mer smak än klassisk tzatziki.
tzatziki med squash
Hos oss stämmer verkligen orden att ”det växer så det knakar” in. Tydligen var hästdynga som brunnit i över 4 år helt rätt grej att plantera sina zucchiniplantor i. För vi har fått mer zucchini än man kan klara av känns det som. Och dessutom blir dom GIGANTISKA. Utan att för den saken bli tråkiga eller träiga. Zuccinin här på bilden är sommarens näst största hittills och vägde 3,3 kg.

Här är rekordet för i år. Nätta 4,9 kg vägde den här kompisen. Som vi fortfarande äter av fast vi plockade den 26 juli!
tzatziki med squash
Idag kör vi första riktiga arbetsdagen efter semestern. Barnen är på fritids. Premiär för Isac som avslutade förskolan tidigare i sommar och nu väntar spänt på att förskoleklass ska börja. Men jag släppte av barnen, pratade lite med fritidspersonalen och såg bröderna vandra iväg bredvid varandra. Och tror att lilla Isac får en trygg start på fritids med storebror vid sin sida. Även om det värker lite i mammahjärtat. Liten blir större.tzatziki med squash
Så jag har betat av massor av att-göra-grejer idag. Fakturerat, svarat på mail och jobbat i största allmänhet bara. Så skönt! Nu sitter jag på altanen och  njuter av lugnet. För om en stund är det dags att hämta hem barnen. Sen är det full rulle som vanligttzatziki med squash
Själva tzatzikin görs precis som vanligt. Förutom att du byter ut gurkan mot zucchini. Jag smaksätter gärna med lite färsk gräslök och örtsalt. Det ger himla god smak!
Tzatziki med zucchini:
ca 200 g zucchini
salt
4 dl turkisk/grekisk yoghurt (vi använder den laktosfria)
1 vitlöksklyfta (öka gärna mängden om du vill ha mer vitlökssmak)
2 tsk örtsalt
2 msk färsk gräslök
olivolja
Grovrov zucchinin och blanda med salt. Lägg i ett durkslag och tryck ut överflödig vätska. Efter en stund mjuknar zucchinin av saltet och det är enklare att få ut vätskan.
Ha upp yoghurt i en skål Pressa i vitlöken och rör i riven, avrunnen zucchini, salt och gräslök.
Bred ut tzatzikin på ett fat. Toppa med olja och lite mer färsk gräslök.
 
Jag fick lite över och blandade med kokt, kall färskpotatis. Det blev som en himla god potatissallad! Hur gott som helst!
Annars är den god att servera till grönsaksstavar, till bröd eller till grillat!

4
Prenumerera
Notis om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
trackback
3 år sedan

[…] råstekt potatis, zucchinipajen eller den goda grönsaksröran ratatouille. Jag såg också att Linnéas Skafferi tipsade om att göra tsatiski med zucchini, låter […]

panerad rödspätta

Nästa inlägg

Panerad rödspätta

0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x