Plommonkaka med glass

plommon, plommonpaj, plommon i madeira
Ibland är det bra tur. Att man har en granne med ett plommonträd som producerar plommon som om livet hängde på det. Ännu mer tursamt är det att nämnda granne helst ser att någon kommer och plockar alla plommon.
Så jag skickade upp ungarna i trädet och sen kånkade vi hem en hel hink med tjusiga plommon!
 
Men vad gör man då med en hink plommon. För som Axel brukar säga: man får äta max två plommon per dag. Annars får både man själv och omgivningen lida nästa dag….
Ja, för att komma runt just det problemet kan man baka sig en plommonkaka. Och servera glass till!plommon, plommonpaj, plommon i madeira
Under min barndom mins jag att mamma brukade göra plommon inlagda i madeira till hösten. Som sedan fick stå där längst in i kylen fram till jul Det var alltid något lite mystiskt över den där burken ingen fick röra på flera månader.
Med minnet av mammas plommon i madeira skapade jag så denna plommonkaka. Som man verkligen inte behöver vänta i flera veckor på att få äta.plommon, plommonpaj, plommon i madeira
Nej, den äts faktiskt med fördel när den är precis sådär ljummen och härlig. Ni vet så glassen liksom smälter ner över kakan. MUMS!
plommon, plommonpaj, plommon i madeira
Var kommer då Madeiran in i denna kaka kanske ni undrar? Jo, det är så att plommonen får marineras i en härlig Madeiralag där under täcket av härlig kaka. MUMS MUMS!
plommon, plommonpaj, plommon i madeira
Jag gillar när saker jag äter har kontraster. Som den här kakan. Med plommonen i botten som nästan lösts upp i vinet mot den hyvlade, knapriga mandeln på toppen. plommon, plommonpaj, plommon i madeira
När kakan gräddats halvvägs tog jag ut den och gjorde små gropar i kakdegen för att vätskan skulle få en liten chans att pysa ut liksom.
plommon, plommonpaj, plommon i madeira
 
Idag har jag och grabbarna passar på att ta tillvara på en del av de äpplen vi faktiskt fick i år och gjorde en omgång äppelmos. Från början var Isac inte alls speciellt glad i idén. Men efter en stund kom han också smygande och ville vara med. Ett perfekt pyssel att göra en stormig septembereftermiddag.plommon, plommonpaj, plommon i madeira
Plommonkaka med glass:

3 dl madeiravin
1 dl råsocker
2 kanelstänger
skal från 1 apelsin

ca 10-12 plommon

100 g smör
1 1/2 dl strösocker
1/2 tsk vanilj
1 ägg
2 1/2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 msk råsocker
mandelspån

 
Blanda samman vin, socker, kanelstång och rivet skal från en apelsin i en stekpanna som tål ugnen (alt, koka ihop vin med övriga ingredienser och ha sedan över detta i en ugnsfast form).
Låg koka på medelvärme i cirka 10 minuter.
Dela  och kärna ur plommonen och lägg dom med snittytan upp i stekpannan med det kokta madeiravinet.
Smält smöret i en kastrull. Tillsätt socker och vanilj. Rör om och låt svalna något. Knäck sedan i ägget och blanda väl.
Rör i vetemjöl och bakpulver. Rör till en jämn deg. Fördela ut detta över plommonen (degen kommer tt flyta ut, så oroa dig inte om degen inte täcker plommonen helt).
Strö råsocker och mandelspån över kakan. Baka i 180°C i cirka 30 minuter. Tag ut kakan efter ca 15 minuter och gör små hål i degen så att ångan från vätskan kan komma ur.
Servera ljummen med vaniljglass!

0
Prenumerera
Notis om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Torsk i ugn, fisk i ugn

Nästa inlägg

5 recept på fisk

0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x