Pumpakaka med clementinglasyr


Finns det något jag tycker är riktigt gott, så är det pumpakaka. Som en lite godare kusin eller kanske syskon till morotskakan. Eller godare och godare. Kanske är det för att det smakar lite annorlunda än den klassiska morotskakan.
Jag gjorde små runda kakor idag, istället för en stor. Så fina, eller hur?

I fruktskålen låg en hel drös clementiner som behövde ätas upp. Perfekt då jag smaksatte glasyren med dessa. Det blev en fin smak tillsammans med pumpan och kryddorna. Har du inte clementiner hemma går det bra att ta tex apelsin istället.

Här hemma gick dessa åt i ett nafs och både stora som små barn gillade dom. 
Den här veckan kör vi höstlov här hemma. Axel har haft fotbollsläger på förmiddagarna, men det var sista dagen idag. Så i morgon väntar äntligen lite sovmorgon för oss alla. Så skönt att slippa stressa upp och iväg!Så läckra små formar tycker jag. Perfekt till höstens bakning då de faktiskt ser ut lite som just pumpor i formen. Eller hur!

Mjuk pumpakaka 12 st eller en stor form:

4 ägg
3 dl rörsocker
3 1/2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
150 g smör
2 tsk ingefära
2 tsk kanel
1 tsk muskot
1 tsk kardemumma
ca 300 g riven Butter Nut-pumpa
Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Blanda vetemjöl och bakpulver i en separat skål.  Smält smöret och ha i alla kryddor i smöret. Skala och riv pumpan, blanda i det i smöret. Vänd försiktigt ihop mjöl och äggblandningen. Rör sist i smör och den rivna pumpan.
Smörj och bröa en form, ha i smeten och grädda i nedre delen av ugnen i 200°C i cirka 15 minuter för de små formarna och  40 minuter för en stor. Kolla så kakan är helt klar med en provsticka innan du tar ut den. Låt svalna helt.
Till glasyren blandade jag helt enkelt lite florsocker med saften från några clementiner och orange ätbar färg.
En perfekt kaka att baka till Alla Helgona-helgen!
0
Prenumerera
Notis om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Mia
Mia
3 år sedan

Formarna år ju verkligen perfekta till pumpor! Dock tror jag de kommer att funka fint till jul också! Så härligt att få recept på vad man kan göra med pumporna nu! Har hittills provat ugnsbakad, som klyftpotatis och soppa. Härliga höstiga smaker. Ha ett fint höstlov!

Tessie - trebarnsmamma ♡
3 år sedan

Men åh så söta! Vad fina de blev när de var så små ♡

äppelmust, höst, dryck

Nästa inlägg

Varm och kryddig äppelmust

0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x