För någon vecka sedan la min fina vän Helena Lyth ut ett inlägg om torkade apelsinskivor. Jag blev så inspirerad att jag var tvungen att göra mina egna. Som barn uppvuxen med föräldrar som drev eget trädgårdscenter under 90 och 00-talet har jag fått min beskärda del av torkade apelsinskivor, kanelstänger, fula små tomtar, kottar och annat som hörde dessa år till. Många är de julgrupper som gjorts och för att liksom piffa upp dom passade det finfint att sätta dit några torkade apelsinskivor, en tomte och ett band.
Men nu har det runnit lite vatten mellan broarna från min barndom tills nu. Så nu känns det helt rätt att åter släppa in de torkade apelsinskivorna i mitt liv igen.
-Men vad ska du göra med alla dom där?!
sa Sebastian när jag var klar med omgång två. Tja, vad kan man INTE göra med torkade apelsiner, tänker jag?
- Låta ligga framme i en skål, bara för att det är fint.
- Ha till att dekorera en krans med.
- Använda i vinterns alla drinkar.
- Dekorera julklapparna med.
Ja ni ser, användningsområdena är oändliga.
Att torka apelsiner är inte alls svårt. Det trixigaste är nog att leta fram tålamodet. Så alla apelsiner verkligen blir helt torkade. Annars kan dom lätt mögla. Och det vill man ju inte!
Men har apelsinerna inte torkat helt i ugnen, låt de ligga i rumstemperatur tills de är helt torra.
Mina torkade apelsinskivor kommer användas till en del styling nu i jul. Men jag har tänkt göra en krans att sätta på dörren i helgen. Och kanske får några dekorera den. Det vore fint,
Jag förvarar mina apelsinskivor i en tom kompostpåse i papper. Jag tänker att där är det mörkt, men ändå luftigt. Så om det fortfarande finns lite fukt kvar i någon skiva borde de inte mögla.
Torkade apelsinskivor i ugn:
3-4 apelsiner (beroende på hur stora dom är)
en vass kniv
Skär apelsinen i lika tunna skivor (ju tjockare du skär, ju längre tar det i ugnen för dom att torka). Lägg ut på en plåt med bakplåtspapper.
Apelsinerna blir mindre när dom torkat, så det gör inget om apelsinskivorna nuddar varandra lite, men lägg dom inte på varandra.Täck apelsinerna med en handduk och försök att få ur så mycket fukt som möjligt ur dom.
Torka på 100°C i 3-5 timmar. Det beror helt på hur mycket fruktsaft som finns i apelsinerna. Jag öppnade luckan några gånger under tiden för att släppa ut fukt. Stäng sedan av ugnen och låt apelsinerna ligga kvar i ugnen tills de är helt torra. Gärna över natten eller så.
Förvara i en papperspåse tills du ska dekorera drinkar, göra en krans eller girlang av dom.
Vad fint!
Aldrig tänkt på att man kan torka egna, de är ju superfina att ha i en egengjord krans eller julgrupp! Tack för tips ♡
De är sannerligen rätt till allt! Så otroligt fina! Vilka härliga bilder, man blir aldeles varm av förväntan på vad som komma skall.