Saffranskokta och glöggkokta päron – Linnéas Skafferi
linneasskafferi

Linnéas Skafferi

Saffranskokta och glöggkokta päron

inlagda päron, juldessert, dessert, frukt

Ibland ska man inte krångla till det. Ibland ska man helt enkelt bara låte de gamla klassiska recepten få ta plats och visa vad dom går för. Som saffranskokta päron, eller varför inte glöggkokta päron. Så genialiskt i all sin enkelhet. Dessutom doftar det underbart medan päronen kokar i sin lag. Hela huset fylls med fantastiska juldofter!

inlagda päron, juldessert, dessert, frukt

Jag gjorde både saffranspäron och glöggpäron. Jag kunde helt enkelt inte bestämma mig för vad jag var mest sugen på. Sen blir det ju så otroligt vacker färg på de båda varianterna. Eller hur?inlagda päron, juldessert, dessert, fruktPäronen är ätklara när de kokat klart. Men jag tycker de blir allra godast när de fått stå iallafall ett dygn och dragit åt sig av smakerna. Men har du upp päronen och lagen på väl rengjorda burkar klarar dom sig i alla fall 2 veckor i kylskåp. Säkert längre också, men det vågar jag inte lova..   inlagda päron, juldessert, dessert, frukt

De saffranskokta päronen fick ljuvlig smak av en skvätt apelsinblomsvatten. Det har en blommig doft och smak som passar ypperligt ihop med just saffran. En perfekt kombination helt enkelt!inlagda päron, juldessert, dessert, frukt

Jag kokade mina päron i lättvinsglögg idag. Men vill du går det såklart fint att använda en starkvinsglögg också. Tidigare har jag kokat päron i den här glöggen från Blossa, vilket också har varit helt makalöst gott!inlagda päron, juldessert, dessert, frukt

Jag tycker det passar finfint att servera lite lättvispad grädde till. Men det är också gott med en kula glass.
Päronen passar fint att ha som dessert nu under hösten och vintern, men gör sig även himla bra på julbordet!

 

Saffranskokta päron:

8 fasta päron (typ conference)
8 dl vatten
3 dl strösocker
1 påse (1/2g saffran)
1/2 tsk vaniljpulver
saft från 1 apelsin
ca 2 tsk apelsinblomsvatten

Skala päronen men spar den lilla kvisten om den finns kvar. Lägg päronen i kallt vatten så de inte blir missfärgade.
Blanda vatten, socker, saffran, vanilj och saft från 1 apelsin i en kastrull. Rör om tills allt socker har smält. Lägg i päronen och låt de sjuda under lock tills päronen mjuknat men fortfarande har lite motstånd i sig, ca 15 minuter beroende på storlek.

Lägg päronen i en väl rengjord burk och slå sedan lagen över. Låt svalna helt. Ha i lite apelsinblomsvatten. Smaka av och ha ev i lite mer.
Förvara svalt.

 

Glöggkokta päron:

8 fasta päron (typ conference)
750 cl glögg
1 dl strösocker
3 kanelstänger
1 tsk kardemummakärnor

Skala päronen men spar den lilla kvisten om den finns kvar. Lägg päronen i kallt vatten så de inte blir missfärgade.
Blanda glögg, socker, kanel och kardemumma i en kastrull. Rör om tills allt socker har smält. Lägg i päronen och låt de sjuda under lock tills päronen mjuknat men fortfarande har lite motstånd i sig. ca 15 minuter beroende på storlek.

Lägg päronen i en väl rengjord burk och slå sedan lagen över. Låt svalna helt. Förvara svalt.

 

Vill man ha i andra kryddor är det gott med stjärnanis, pommerans eller varför inte ingefära.

En perfekt juldessert du kan göra veckor i förväg.

 

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!

Kommentarer
linneasskafferi

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.