I betalt annonssamarbete med Wernersson Ost.Â
Om nÄgon frÄgar, vilken mat som Àr min favoritrÀtt. DÄ svarar jag oftast nÄgon form av sallad. Vore det bara me, myself and I som jag skulle ta hÀnsyn till i matfrÄgan, ja dÄ skulle nog min matlagning bestÄ av olika sorters sallad. TÀnk er en varm sommardag och en grekisk sallad. Eller som nu en kall decemberdag, vad passar bÀttre Àn en saffransdoftande vintersallad med blÄvitmögelostdressing? Det Àr matigt, varmt och oemotstÄndligt gott!
Det fina med att laga en sallad, det Ă€r att du verkligen kan bygga underbara broar mellan olika smaker och texturer. HĂ€r möter söt och mjuk pumpa krispiga granatĂ€ppelkĂ€rnor. Den saffransdoftande couscousen blir en kontrast till valnötternas knapriga textur. Eftersom den hĂ€r rĂ€tten innehĂ„ller ganska mĂ„nga söta inslag, sĂ„ passar det ypperligt att ringla över en dressing gjord pĂ„ Bavaria Blu.Â
Bavaria Blu tillverkas av familjeföretaget Bergader PrivatkĂ€serei som grundades redan 1902. I samlingen finns tre sorters blĂ„mögelostar. Tidigare har jag anvĂ€nt Bavaria Blu-Tasty Blue. En ren blĂ„mögelost, den med allra mest smak till en matig och god paj. Till mitt recept pĂ„ fylld lax anvĂ€nde jag Bavaria Blu Rich & Creamy. Det Ă€r en blĂ„vitmögelost med lite mildare smak Idag har jag anvĂ€nt Bavaria Portion. Ăven det Ă€r en blĂ„vitmögelost som passar riktigt fint till min dressing i detta recept.
Alla tre ostar Àr extra krÀmiga tack vare den hÀrliga fetthalten pÄ 44%. Du hittar dessa ostar i vÀlsorterade dagligvarubutiker.
Ostarna frÄn Bavaria Àr tillverkade pÄ förstklassig mjölk frÄn kor som betat i de bayerska alperna. Dessutom Àr ostarna handtillverkade och innehÄller inga tillsatser eller konserveringsmedel. Hur bra lÄter inte det?
Fördelen med recept pÄ sallad, det Àr att dom Àr otroligt enkla att anpassa efter vad just du tycker om. VÀlj de nötter du gillar bÀst eller har hemma. BÄde mandel och hasselnötter skulle vara fint. Har du inte grönkÄl hemma? Ta bladspenat istÀllet. Det enda du inte ska byta ut, det Àr dressingen!
Saffransdoftande vintersallad med blÄvitmögelostdressing 4 port:
Saffranscouscous:
4 port couscous
1 msk grönsaksfond
25 g saffran (1/2 paket)
1olja
MÀt upp vatten enligt förpackningen. Ha i grönsaksfonden och lÄt koka upp. Rör sedan i saffran, couscous och olja. LÄt stÄ minst 5 minuter under lock. Fluffa upp couscousen med hjÀlp av en gaffel.
Kyckling:
4 st kycklingfiléer
örtsalt
svartpeppar
smör att steka i
Torka kycklingen helt torr. Krydda med salt och peppar. Stek kycklingen i smör tills den fÄtt fin fÀrg runt om. LÄt sedan kycklingen gÄ klart i 200°C varm ugn i 20 minuter eller tills innertemperaturen Àr 70°C. LÄt vila under folie innan de skÀrs upp.
Pumpa:
ca 700 g buternutpumpa (eller sötpotatis)
salt
olivolja
Skala och skÀr pumpan i bitar. Strö över salt och ringla över lite olja. Ugnsbaka i 200°C i cirka 30 minuter eller tills pumpan Àr helt mjuk.
Sallad:
3 kvistar grönkÄl
olivolja
salt
citron
1 granatÀpple
ca 100 g valnötter
1-2 pÀron (beroende pÄ storlek)
Repa grönkÄlen och skÀr den i mindre bitar. Ringla över olja och salt. Pressa över citron och massera in allt vÀl i kÄlen. tag ur alla kÀrnor ur granatÀpplet.
Skiva pÀronet tunt och stek skivorna mjuka.
BlÄvitmögelostdressing:
150 g (en fp) Bavaria Blu Portion
2 dl naturell yoghurt
2 tsk vitvinsvinÀger
1 msk majonnÀs
1 tsk vitlökspulver
salt
ev lite mjölk/vatten
Mosa blÄvitmögelosten fint med en gaffel. Blanda i resterande ingredienser och rör till en slÀt dressing. KÀnns dressingen för tjock kan du spÀ den med lite vÀtska.
Blanda kÄlen med couscous och ugnsbakad pumpa. Fördela i 4 skÄlar/tallrikar. Strö över granatÀpplekÀrnor och valnötter. SkÀr kycklingen i bitar och lÀgg ut tillsammans med pÀronskivor pÄ tallrikarna. Ringla över blÄvitmögelostdressingen och servera direkt.
Vilken dressing Àr din favorit att ha pÄ sallader?
Det ser ljuvligt ut! Den hÀr ska jag laga! Ha en fin andra advent!
Det Ă€r ganska intressant …