För ett tag sedan bakade jag två rejäla omgångar biscotti. En söt liten anspråkslös kaka som ändå förgyller ens dag. För visst är det ändå fint att kunna ta en liten kaka till kaffet? Jag gjorde två varianter. En biscotti med mandelmassa och apelsin. Och en med smak av pepparkaka. För står julen för dörren, ja då gör den!
Idag såg vi nästan solen här hemma hos oss. Eller, vi såg iallafall himlen en liten stund. Och när jag hämtade barnen på fritids såg jag lite, lite röd himmel. Alltså skymtade jag solnedgången. Det var första gången på hela december. Jag hoppas verkligen att januari bjuder på mer sol än december. För allas våran skull.
Här hemma räknar vi ner till jullovet på fredag. Och jag tror vi är tröttare och tröttare för varje morgon som går. Som om vi känner av att ledigheten är nära nu. Att det inte är många dagar och timmar kvar.
Biscotti, en sådan där rysligt enkel kaka att baka. Den SKA liksom var vara lite torr.
Dock märkte jag att degen mådde bra av att ligga till sig ca 20 minuter innan den bakades ut. Så det ska jag alltid göra framöver!
Biscotti med smak av mandelmassa och apelsin, ca 40 st:
100 g smör
1 knivsudd vaniljpulver
2 dl strösocker
3 ägg
150 g mandelmassa
saft och skal från 1 ekologisk apelsin
2 tsk apelsinblomsvatten
1 tsk bakpulver
6 dl vetemjöl
100 g mandel
Smält smöret i en kastrull, ha i sockret. Rör om så att sockret smälter och låt allt svalna. Knäck i äggen, ett i taget och rör om ordentligt. Grovriv mandelmassan och ha i den. Riv skalet av apelsinen och pressa i saften. Ha sedan i apelsinblomsvatten.
Blanda ut bakpulvret i mjölet och ha i cirka 2/3. Hacka mandeln och ha i den. blanda allt väl och ha sedan i resterande mängd mjöl. Degen kan vara rätt kladdig men skall vara glansig och fin. Lägg över en bakduk och låt degen vila ca 20 minuter.
Dela degen i två bitar och forma till längder. Platta ut dem ordentligt med hjälp av fingrarna. Grädda först i 180 grader i cirka 15 minuter, tag ut plåten ur ugnen och skär längderna i sneda bitar. Försök att vända dem med snittytan upp. Ställ in plåten i ugnen och sänk värmen till 125 grader. Grädda ytterligare 15 minuter. Stäng sedan av ugnen och låt skorporna torka i eftervärmen tills ugnen är helt kall eller helst över natten. Förvara i burkar med tätslutande lock.
Biscotti med smak av pepparkaka, ca 40 st:
100 g smör
1 knivsudd vaniljpulver
2 dl farinsocker
2 msk pepparkakskrydda
3 ägg
1 tsk bakpulver
6 dl vetemjöl
100 g mandel
Smält smöret i en kastrull, ha i sockret. Rör om så att sockret smälter och låt allt svalna. Knäck i äggen, ett i taget och rör om ordentlig. Blanda ut pepparkakskrydda och bakpulver i mjölet och ha i cirka 2/3. Hacka mandeln och ha i den. blanda allt väl och ha sedan i resterande mängd mjöl. Degen kan vara rätt kladdig men skall vara glansig och fin. Lägg över en bakduk och låt degen vila ca 20 minuter.
Dela degen i två bitar och forma till längder. Platta ut dem ordentligt med hjälp av fingrarna. Grädda först i 180 grader i cirka 15 minuter, tag ut plåten ur ugnen och skär längderna i sneda bitar. Försök att vända dem med snittytan upp. Ställ in plåten i ugnen och sänk värmen till 125 grader. Grädda ytterligare 15 minuter. Stäng sedan av ugnen och låt skorporna torka i eftervärmen tills ugnen är helt kall eller helst över natten. Förvara i burkar med tätslutande lock.
Gott till glögg eller en kopp kaffe <3
Åh vad gott! Du inspirerar alltid till så mycket gottis ♡
Tack 🙂