ANNONS

Ostbricka till jul och nyår

I betalt annonssamarbete med Wernersson Ost. 

osbticka, blåmögelost, blåvitmögelost

Hur mycket mat man än råkar äta, så passar det alltid med en ostbricka till jul och nyår. Det är så märkligt det där. Att någon timme efter sista sleven ris á la malta är uppäten här hemma på julafton, ja då plockas det fram ostar, olika sorters kex och marmelad. Och aldrig är det väl så gott med just ost och kex som där på julaftonskvällen.
Fast allra, allra godast har jag upptäckt, det är att ställa fram ostbrickan innan middagen. Att starta allt med ost, kex och massa goda tillbehör. Så tror jag vi ska göra till nyår. Inte spara ost och kex till sist. Utan äta det när man är lite småhungrig. Och inte proppmätt.. Helt klart ett vinnande koncept!

osbticka, blåmögelost, blåvitmögelost

Idag har jag gjort en härlig ostbricka av mina favoritostar, Bavaria Blu. Här har vi tre stycken blåmögelostar som gör sig utmärkt till matlagning. Men även så här, på ostbrickan.
Bavaria Blu tillverkas av familjeföretaget Bergader Privatkäserei som grundades redan 1902.
Alla tre ostar är extra krämiga tack vare den härliga fetthalten på 44%. Du hittar dessa ostar i välsorterade dagligvarubutiker.
Ostarna från Bavaria är tillverkade på förstklassig mjölk från kor som betat i de bayerska alperna. Dessutom är ostarna handtillverkade och innehåller inga tillsatser eller konserveringsmedel. Hur bra låter inte det?

osbticka, blåmögelost, blåvitmögelost

Jag har valt att ha både salta och söta tillbehör till min ostbricka. Härligt söt och god körsbärssylt passar utmärkt till alla sorters blåmögelostar tycker jag. Precis som den, numera klassiska kombinationen av blåmögelost och pepparkaka. Därför har jag gjort härliga pepparkakssticks med sesamfrön. Så gott!
Jag har även gjort honungs-och vitlöksrostade nötter. Det är både enkelt att göra och himla gott!

osbticka, blåmögelost, blåvitmögelost

Visste du att endivesallad passar ypperligt bra till just olika sorter av blåmögelost? Eftersom bladen är så pass hårda som dom är funkar de fint att ha osten på och äta som ett kex. MUMS!

osbticka, blåmögelost, blåvitmögelost

Bavaria Blu finns som sagt i tre olika varianter. Bavaria Blu-Tasty Blue. Det är en ren blåmögelost med kraftig och underbar blåmögelostsmak. Sen har vi Bavaria Blu Rich & Creamy. En blåvitmögelost som är betydligt mildare i smaken, men som ändå har en fin smak! Sist och minst är Bavaria Portion. Den ser ni på bilden här ovan. En rund  liten blåvitmögelost med underbar smak och krämighet!

Kom ihåg att ta fram dina blåmögelostar i tid, så dom hinner bli rumstempererade. Då gör dom sig som allra bäst på ostbrickan tycker jag!
Körsbärssylt:
500 g körsbär (frysta går bra)
3 msk vatten
3 dl syltsocker
1/2 tsk vaniljpulver
1 kanelstång
Lägg körsbär, vatten, socker, vanilj och kanel i en kastrull. Låt koka upp och sjuda i cirka 10 minuter. Skumma ev av sylten. Ha upp på väl rengjorda burkar. Förvara svalt.
Honung-och vitlöksrostade nötter:

300 g naturella blandade nötter
3 msk flytande honung
2 tsk vitlökspulver
flingsalt
Lägg de naturella nötterna i en påse. Ringla över honung, vitlökspulver och flingsalt. Blanda väl.
Värm ugnen till 200°C och klä en plåt med bakplåtspapper. Bred ut nötterna på plåten och rosta i cirka 15 minuter. Håll koll så att nötterna inte bränns vid. Olika ugnar kräver olika tid,
Tag ut nötterna ur ugnen. Låt nötterna svalna helt på plåten.

Pepparkakssticks med sesamfrön:

150 g färdig pepparkaksdeg
svarta sesamfrön
flingsalt
Kavla ut pepparkaksdegen, direkt på ett bakplåtspapper. Skär ut plattor. Strö över sesamfrön och flingsalt på varje platta och tryck försiktigt in fröna i pepparkaksdegen. Grädda i 200°C i cirka 7 minuter. Tag ut ur ugnen och låt svalna på den varma plåten.
Fyll upp din ostbricka med olika sorters kex, torkad frukt som fikon, lite oliver, blåbär, plommon, rädisor, granatäpple och endiveblad är gott att ha till. Så här på vintern är det fint att dekorera allt med några kvistar färsk rosmarin tycker jag!

2
Prenumerera
Notis om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
köttbullar, julmat, julbord

Nästa inlägg

Julköttbullar- i ugn

0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x