För att vara en person som inte är så förtjust i att baka bröd, har jag helt plötsligt börjat baka en hel del. Och tycker visst att det är riktigt kul! Mitt senaste experiment blev hembakad skogaholmslimpa.
Jag testade både att baka en klassisk limpa, men också en rund variant. Och jag tycker faktiskt den jag bakade i min runda springform blev bäst. Fråga mig inte varför. Men den blev enklare att skiva och smulade lite mindre.
Här har snön fortsatt att falla under nästan hela dagen. Jag införskaffade ett par längdskidor förra måndagen och tänkte att nu kommer det väl börja töa direkt. Men det verkar som om vintern har oss i ett grepp!
Men jag åkte iaf 4 gånger förra veckan. Så himla härligt!
Visst är det fantastiskt att man kan baka lika bröd hemma som finns i affären, fast så mycket godare! Hur lyxigt är det inte med en tjock limpskiva, smör och en skiva ost på? Perfekt sysselsättning att göra tillsammans med barnen en dag man får lite långtråkigt. Vilket ju är lätt hänt så här i corona-tider!
Jag har inte penslat mina bröd med något. De fick en fin och mörk yta ändå.
Hembakad skogaholmslimpa 2 limpor:
50 g färsk jäst (gärna den ekologiska)
5 dl mjölk
100 g smör
1 dl sirap (mörk eller ljus, ta det du har hemma)
3 dl fint rågmjöl
9-11 dl vetemjöl
2 tsk salt
Smula ner jästen i en bunke. Ljumma mjölken till max 37°C och häll det över jästen. Rör tills all jäst löst upp.
Skär det mjuka smöret i kuber och ha i det tillsammans med sirap och allt rågmjöl.
Tillsätt vetemjölet, lite i taget och allt salt. Arbeta i maskin i cirka 10 minuter tills du får en smidig deg.
Låt jäsa under bakduk i cirka 30 minuter.
Forma sedan degen till två limpor (eller i det här fallet en limpa och en rund brödkaka). Klä två formar med bakplåtspapper eller smörj som med smör. Lägg brödet i formarna, strö lite mjöl över bröden och täck över. Låt jäsa i 30 minuter till.
Grädda sedan bröden i nedre delen av ugnen i 200°C i cirka 45-50 minuter.
Jag brukar låta bröden vila i formarna i cirka 10-15 minuter innan jag tar ur dem och låter bröden svalna helt på galler.
Det bröd som inte äts upp samma dag skivar jag och lägger i frysen.
Visst är det ljuvligt att veta att man har en deg på jäsning. Härligaste känslan är när man vaknar upp på morgonen och kommer på att det står en deg i kylen på långsam jäsning! En limpskiva efter en vintertur är perfekt!
Bakade bröden och de blev alldeles ljuvligt goda!! 96 grader innertemperatur blev perfekt 👌🏻🤩 Ett recept som åker rakt in i receptbanken! Tack! ☺️🥰
Så kul att höra!