Amerikanska jordnötskakor

amerikanska jordnötskakor, småkakor, fika, baka

Det finns en småkaka min mamma bakar i perioder. Och det är amerikanska jordnötskakor. Ett recept nedplitat i hennes svarta receptbok med röd rygg.

Det här är ett sånt där enkelt recept. Som du bara rör ihop, gör till bollar, plattar ut och gräddar. Kakorna ska inte bli snygga. Inte vara exakt runda eller ens likna varandra. Huvudsaken är att de är jämnstora så de gräddas lika i ugnen. amerikanska jordnötskakor, småkakor, fika, baka

Nästa gång jag bakar dessa ska jag nog förära dom med lite choklad. Det vore nog pricken över i.

Jag har för en gångs skull nästan helt följt receptet. Jag har tillsatt lite flingsalt för att få fram sältan i kakorna lite mer. Men annars. Ja då är receptet intakt.
Jo- i receptet står det att man ska smörja plåten med smör. Men jag tycker det här med bakplåtspapper är en så mycket bättre idé jag!

Amerikanska jordnötskakor, ca 40 st:

200 g smör
2 dl strösocker
1 ägg
2 dl havregryn
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 nypa flingsalt
2 dl salta jordnötter

Skär smöret i kuber och rör poröst med sockret. Tillsätt ägget.
Blanda i havregryn, vetemjöl, bakpulver och salt. Grovhacka nötterna, ha i och rör snabbt ihop till en deg.

Klicka ut degen med hjälp av två teskedar. Jag rullade mina till bollar och plattade till.
Mamma brukar bara klicka ut med tesked och låta kakorna smälta ut.
Men det är en smaksak hur man gör med det.

Grädda i 200°C i cirka 10 minuter.
Låt svalna på plåten.

Frys in eller förvara i burk med tätslutande lock.

En perfekt, väldigt lättbakad kaka att göra när man vill ha en liten godbit till kaffet!

 

Ni vet väl att ni kan följa mig på Instagram?

114
Prenumerera
Notis om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
panerad rödspätta

Nästa inlägg

5 goda och lättlagade fiskrecept att testa

0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x