Ni som hängt med mig här på Linnéas Skafferi vet vid det här läget att frukost är min grej. Jag ÄLSKAR frukost. Varje morgon ser jag verkligen fram emot detta mål. Och jag drar gärna ut på det lite så jag är riktigt hungrig. Idag blev det en kär favorit som jag inte ätit på länge, nämligen gröt på rågflingor.
Jag mins att morfar ofta brukade äta detta till frukost förut. Rågflingsgröt med lingonsylt och mjölk. Enkelt. Rejält. Gott.
Idag gjorde jag en lite annorlunda variant. Där jag kokade rågflingorna i havremjölk. Viket gav en lite mer krämig gröt.
Ofta kan gröt kokad på rågflingor kännas nästan lite slemmig, då de inte sväller riktigt på samma vis som havregryn.
Men jag kokade gröten enbart på havremjölk. Och efter att den kokat upp lät jag den sjuda på svag värme i cirka 10 minuter. Gröten blev krämig, god och helt perfekt tycker jag!
För lite extra tuggmotstånd tillsatte jag solroskärnor. Riktigt gott!
Sylt är ju alltid gott till gröt. Men det smakade riktigt fint med blåbär och lingon också. Dessutom blev det väldigt vackert.
Gröt på rågflingor 2 port:
2 dl rågflingot
1 dl solroskärnor
4 dl havremjölk (eller annan mjölk)
1 nypa salt
Blanda råglfingor, solroskärnor, havremjölk och salt i en kastrull. Låt koka upp och sänk sedan värmen. Låt gröten stå och svälla på låg värme i cirka 10 minuter. Rör om då och då.
Servera med iskall havremjölk, sylt eller bär.
En god, mättande och värmande frukost som är perfekt att starta dagen med!
Ni vet väl att ni kan följa mig på Instagram också?
Supergott ju!