I annonssamarbete med Villa Puccini
Valborgsmässoafton väntar runt hörnet och visst är det väl läge att ta fram grillen och laga något gott?
Jag har grillat skivor av entrecote som jag toppat med ett gott salviasmör. När grillen ändå var igång passade jag på att grilla färsk gul lök, skivor av bröd och zucchini till en härlig panzanella som jag serverade lite burrata till. En middag utan massa krångligheter, men massor av god smak!
Resan jag gör med Villa Puccini fortsätter. Och nu har äntligen turen kommit till Villa Puccini Governo 2017.
I Toscana betyder ordet ”governo” att en viss mängd av druvorna är torkade. Detta ger bland annat vinet en djupare färg.
Precis som de tidigare vinerna från Villa Puccini jag tipsat om tidigare här, består även detta vin till större delen av Italiens signaturdruva, sangiovese. Men här har man även tillsatt 10% ciliegiolo och 10% cabernet sauvignon.
Den största lärdomen jag tog med mig hem från vår resa till Toscana som vi gjorde tillsammans med Villa Puccini var helt klart det här med att skala av maten. Inte krångla till det. Få råvaror med hög kvalité. Det är allt som behövs.
Och det är precis det jag försökt anamma här. Dessutom blev jag allt lite kär i salvia under resan. En ört jag inte riktigt vetat var och hur jag ska använda tidigare. I Toscana har den en väldigt självklar plats i matlagningen.
Så jag lovar dig, en skiva av mitt salviasmör, en bit kött och ett glas rött vin av toscansk karaktär är allt du behöver för en fulländad kväll.
Ofta är just en skiva kött i all sin enkelhet ett väldigt bra val att servera till ett rött lite fylligare vin. Av de tre viner från Villa Puccini jag kommer att skriva om under året har detta vin minst strävhet i sig. Det gör att vinet står sig fint precis som det är. Men också är gott till exempelvis en bit kött.
Visst är det gott att avsluta middagen med något sött? Jo, jag tycker nog det. Så idag har jag gjort jordgubbsswiss i portionsburkar. Här kan du vara precis så avancerad eller lat som du känner för.
Maränger, sylt och glass går ypperligt att köpa färdiga i affären, eller så gör du egna. Jag valde det första alternativet.
Min valborgsmeny detta år ser alltså ut enligt följande:
Grillad entrecôte med salviasmör.
Panzanella med grillat bröd, grillad zucchini och krämig burrata. Jordgubbsswiss med maränger i portionsburkar.
Grillad entrecôte med salviasmör 4 port:
4 skivor entrecôte örtsalt och svartpeppar 150 g smör
1 vitlöksklyfta
1 kruka salvia
1 msk pressad citron
1 msk olivolja
flingsalt
Låt köttet bli helt rumstempererat. Krydda med örtsalt och svartpeppar.
Grilla köttet ca 2 minuter på varje sida på direkt värme (alltså över den varma glöden). Tag köttskivorna åt sidan och låt de gå klart på indirekt värme (på sidan om den varma glöden). Använd gärna en termometer för att se när köttet är klart.
För blodig entrecôte 54 oC, medium entrecôte 58 oC och välstekt entrecôte 65 o.
Låt smöret bli rumstempererat. Skala och pressa vitlöken. Finhacka salvian. Blanda samman smör, vitlök, salvia, citron, olja och salt till ett smidigt kryddsmör. Forma till en avlång rulle och plasta in. Låt vila i kylen tills det blivit helt stelt igen. Skär sedan i skivor och lägg på den varma köttbiten.
Panzanella:
1/2 limpa dagsgammalt vitt bröd 2 zucchini
3 färska gula lökar
olivolja
salt
ca 600 g tomater i olika färger
1 kruka basilika
burrata
Skär brödet i bitar och zuccinin i halvor som du sedan delar på mitten.
Dela löken i halvor. Pensla bröd, zucchini och lök med olja och strö över salt.
Grilla bröd och grönsaker tills de får en fin yta.
Dela tomaterna, skär löken i småbitar. Blanda grillat bröd, zucchini, tomater, lök och basilika till en stor härlig sallad. Lägg på krämig burrata och avsluta med att ringla över lite olja.
Jordgubbsswiss:
500 g jordgubbar 3 dl vispgrädde vaniljglass
1 dl jordgubbssylt maränger citronmeliss
Dela jordgubbarna i mindre bitar. Vispa grädden fast.
Lägg en kula vaniljglass i botten på varje burk. Varva sedan skivade jordgubbar, sylt, grädde och maränger. Avsluta med jordgubbar och lite citronmeliss.
Servera direkt!
Hur mycket smör ska det vara?