I min mammas receptsamling finns ett recept på en kaka vid namn Kalle Ankakaka. Denna kaka bakades ofta till första advent och då brukade det pudras ett ljus i florsocker på kakan.
Varför den har namnet Kalle Ankakaka och varför den bakades just till advent, det har jag ingen aning om. Men kakan smakar barndom och är sådär ruskigt god ni vet!
Kakan består av fina chokladbottnar som har en fyllning av smörkräm. Så himla gott!
I orginalreceptet är det faktiskt på tok för lite smörkräm om ni frågar mig. Men det här jag rättat till här. Så det är en mer anpassad mängd. Man vill ju ändå att det ska smaka lite!
Man kan ju tycka att ljuva maj ska bjuda på rabarberpajer och annat vårligt, men med tanke på att våren knappt har kommit (ja förutom idag och igår då det visst blev högsommar) så får jag nog allt vänta någon dag till på min allra första rabarberpaj.
Därför passar det finfint att bjuda på en Kalle Ankakaka så här, i mitten av maj 2021!
Kalle Ankakaka:
2 ägg
3 dl strösocker
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 msk kakao
50 g smör
1 1/2 dl vatten
Fyllning:
100 g mjukt smör
3 dl florsocker
2 äggulor
Vispa ägg och socker riktigt vitt och fluffigt. Blanda mjöl, bakpulver och kakao, rör i det i äggsmeten. Smält smöret och ha i vattnet. Häll det i smeten och rör den jämn.
Häll upp i en form med löstagbar kant. Jag brukar nypa fast ett bakplåtspapper i borren.
Grädda i 175 grader i nedre delen av ugnen ca 40 minuter. Stjälp upp och låt kakan svalna helt och dela den i två bottnar.
Gud vad gott! Tänkte baka den till helgen, ska den helst bakas samma dag och hur ska den i så fall förvaras i väntan på fikatid? Eller stå kylen över natten? Hur många personer räknas den till? ❤️ Tack för dina underbara recept!
Tror receptet fanns med i en Kalle Anka tidning. Min mamma bakade också den 🙂