Under de senaste åren har detta blivit min paradgrej. Att baka focaccia.
Påsk- Jag bakar en form focaccia och tar med!
Någons födelsedag- Kan jag bidra med en form focaccia?
Midsommar- Vore det inte gott med lite bröd till? Jag bakar en omgång focaccia. Det går ju fort och är enkelt!
Tidigare i våras gjorde jag ett samarbete med ett ostföretag där jag la upp mitt bästa recept på focaccia på Instagram, men jag tänkte att det faktiskt förtjänar att finnas även här på bloggen också.
Jag tycker det är allra godast att göra ett enkelt bröd som bara smaksätts med salt och olja. Eller som här, med smakrik ost och örter. Det är mina två favoriter!Mitt bästa tips när man bakar focaccia det är att inte snåla på olivoljan. När brödet får jäsa en andra gång i långpanna ringlar jag över en rejäl skvätt olja innan jag trycker ut den.
Focaccia med örter och ost:
50g jäst
6 dl vatten
1 dl olivolja
2 msk honung
2 tsk örtsalt
Ca 10-12dl vetemjöl
Olja
Örtsalt
2 dl finhackade örter
1 dl finriven vällagrad ost
Lös upp jästen i vattnet. Blanda i olja, honung, salt och mjöl, lite i taget. Arbeta samman i cirka 5 minuter i maskin. Degen ska vara rätt kladdig.
Strö över lite mjöl och täck sedan bunken med plastfolie. Låt jäsa i rumstemperatur till dubbel storlek. Eller ställ in bunken i ugnen och sätt på lampan (men ingen värme). Där jäser alla slags jäsdegar jättebra!
Ha upp degen i en oljad, ugnsfast form. Jag använde långpannan som hör till ugnen.
Ringla över lite olja och tryck ut den i formen med hjälp av fingrarna.
Låt jäsa under duk i cirka 30 minuter. Ringla över lite olja, örtsalt, färska örter och riven ost.
Grädda i 250 grader i nedre delen av ugnen i cirka 20-25 minuter.
Skär upp i rutor och ät nygräddat.
Vad toppar du helst fin focaccia med?