Under sommaren går nog mitt intag av småkakor upp med 100% skulle jag gissa. Kanske för att kakburken ofta är fylld med en eller annan sort. Man vet ju inte om det svänger förbi någon på kaffe eller så.
Här om veckan bakade jag en burk havreflarn. Som jag toppade med lite flingsalt. Men alltså, gissa hur otroligt gott det här blev?
Havreflarn är ju för många en stor favorit. Otroligt enkla att baka och barnsligt goda. Lägg ihop dom två och två med smörkräm eller nutella emellan, doppa ena halvan i choklad eller ät dom precis som dom är. Man gör precis som man önskar och orkar med.
Det finns nog lika många recept på havreflarn som det finns havreflarnsbakande människor. I veckan tänkte jag kolla i mormors receptbok om hon har något bra recept. Men så länge får receptet från 7 sorters kakor fungera helt utmärkt.
Havreflarn med flingsalt, ca 30 st:
75 g smör
1 dl havregryn
1 dl vetemjöl
1 dl strösocker
2 msk grädde
2 msk sirap
1 krm bakpulver
flingsalt
Värm ugnen till 200°C.
Smält smöret i en kastrull. Tillsätt havregryn, vetemjöl, socker, grädde, sirap och bakpulver. Rör till en jämn smet.
Klicka ut smeten med hjälp av skedar på en bakplåtspappersklädd plåt.
Kakorna flyter ut en hel del. Så gör gärna en provkaka först för att se hur mycket just din smet flyter ut och hur stora dom blir. Jag fick plats med 8 st på varje plåt.
Strö lite flingsalt över varje kaka innan de gräddas.
Grädda i 5-7 minuter. Håll koll så de inte bränns vid!
Låt kakorna sedan svalna på plåten innan du försiktigt lossar dom.
Jag tycker man förvara havreflarn i en lufttät burk, eller i frysen allra bäst. Jag gillar havreflarnen när de är sådär lite halvtinade. MUMS!