Antalet recept på fisk i ugn man kan ha kan aldrig bli för många. Bästa vardagsmaten som sköter sig själv i ugnen. Här har jag gjort en ugnsbakad torsk i citronsås. Vill man kan man spritsa mos runt om- vips har man en fiskgratäng.
Isac muttrade märkbart irriterad över att det fanns sås på hans tallrik med mat. Han äter helst fisken precis som den är, med potatisen lätt mosad och en klick smör.
Men, när middagen var avklarad var även såsen på pojkens tallrik uppäten. Bättre betyg än så kan jag inte få!
Jag älskar att göra fisk med citronsås. Det blir fräscht och gott tycker jag. Man kan välja att koka såsen och ha på sidan om. Men fisken får en sån himla fin smak om den får tillagas i såsen.
Enkel och god vardagsmat, precis som man vill ha det!
Ugnsbakad torsk i citronsås, 4-6 port:
ca 800 g torsk (torskrygg eller filé brukar jag använda)
örtsalt
fryst dill
2 dl créme fraîche (valfri fetthalt)
2 dl valfri grädde (jag tog havregrädde, men ta den grädde ni har hemma)
3 msk hummerfond
örtsalt
fryst dill
saft från 1/2 citron
Tina fisken helt och torka den torr.
Lägg ut fisken i en ugnsfast form.
Strö örtsalt och fryst dill över fisken.
Koka upp créme fraîche, fond, örtsalt och dill i en kastrull. Låt småkoka i cirka 5 minuter. Pressa sist i saften från en halv citron. Smaka av om du eventuellt behöver tillsätta mer fond, salt, dill eller citron. Servera med potatis, broccoli och kokta ärtor, det är mina favoriter!
Häll såsen över fisken och ugnsbaka i 200°C i cirka 20 minuter eller tills fisken är helt klar.
Vill man kan man även toppa torsken med räkor innan man slår på såsen. Det blir också väldigt gott!
En enkel och god vardagsrätt att testa!
Verkar ju vara jättegott-men när jag använder fryst fisk som har tinat tycker jag att den blir vattnig-har du något tips hur man slipper det ?
En lättlagad rätt och i tyckte det blev jättegott. Hade även i lite räkor som du tipsade om 👌