Ni vet när man blir sådär sugen på kanelbullar, men inte riktigt orkar med att sätta deg, vänta på att det ska jäsas, kladdas med fyllning, ja hela karusellen runt att baka bullar? Ja då tar man och bakar sig en kanelbullesockerkaka!
Hela huset luktar precis som nygräddade kanelbullar när man gräddar den här kanelbullesockerkakan. Och den blir så otroligt saftig och god!
Jag gjorde 3 lager av kanel, botten, mitten och toppen. Vilket gav massor av god kanelsmak! Smeten är tjockflytande, inte alls som en mer rinnig sockerkakssmet. Men så ska det vara, bli inte orolig 🙂
Eftersom vi äter laktosfritt här hemma bakar jag alltid på laktosfritt smör. Och här använde jag också laktosfri, tjock yoghurt. Att använda en lite fetare yoghurt gör verkligen stor skillnad i den här kakan då jag förut bakat den på gräddfil eller 3% yoghurt.
Saftig kanelbullesockerkaka:
175 g smör
2 dl strösocker
2 ägg
3 dl naturell, grekisk yoghurt (gärna med lite högre fetthalt)
4 1/2 dl vetemjöl
1 msk bakpulver
1/2 tsk vaniljpulver
1 tsk nymortlad kardemumma
1/2 dl strösocker
4 msk kanel
smör och ströbröd till formen
Vispa smör och socker mjukt, rör i äggen, ett i taget, ha i yoghurten. Blanda alla torra ingredienser förutom kryddorna och rör i dom lite i taget. Smörj och bröa en sockerkaksform. Pudra lite kanel i botten av formen. Ha i cirka hälften av smeten i formen. Strö över socker, kardemumma och kanel. Häll över resten av smeten. Strö sist lite kanel på toppen av smeten.
Grädda i cirka 45-50 minuter i 175°C i nedre delen av ugnen.
Saftig och god att äta båda nygräddad och när den har några dagar på nacken!
Och ett perfekt alternativ när man är sugen på kanelbullar, men inte riktigt orkar med att baka.