Idag har jag inspirerats av Clean sav:D som är mästare på att minska fruktsvinnet.
Jag tog en sväng i både vår och grannens trädgård (med tillåtelse såklart) och plockade in massor av äpplen. Alla äpplen på bilden är alltså fallfrukt. Frukt man kanske vid första anblick skulle slänga. Vissa var helt utan minsta skråma, medan andra kanske var lite kantstötta. Men de få skråmor äpplena hade var bara att skära bort.
Av äpplena gjorde jag sen bakade fattiga riddare.
Clean sav:D är gjord på äpplen som väljs bort vid odlingarna för att de har fel form/färg eller utseende. De kan vara fraktskadade eller temperaturskadade. Genom att använda äpplen som inte kan säljas i butiker minskar Clean sav:D på fruktsvinnen, vilket jag tycker är fantastiskt!
Tack vare att hela produktionen ligger i Sverige minskar även transporter och klimatavtrycket.
Höstens smak Baked apple & ginger är en limited edition som innehåller äkta ingefära. Och det känner man verkligen på smaken. Dom här kvalade direkt upp som en av favoritsmakerna från Clean sav:D för mig!
Tänk att alla dessa äpplen låg ute på gräsmattan och bara var att plocka in.
Har du inte tillgång till äpplen i din egna trädgård har du kanske någon granne eller vän med mer äpplen än dom äter upp? Om inte så svämmar även mataffärens fruktdiskar över av svenska, härliga äpplen den här tiden på året!
Vad är då bakade fattiga riddare undrar du kanske. Jo men jag skulle säga att det är den klassiska fattiga riddarens lite lyxigare kusin. När jag var barn kunde mormor göra fattiga riddare av bröd som började bli torrt och tråkigt. Trots att det var ett sätt att göra något av bröd man annars inte ville äta kändes det oerhört lyxigt.
Fattiga riddare är perfekt att göra på vilken sorts bröd man än råkar ha hemma. Vanligt vitt bröd, croissanter fungerar eller som här, där jag hade 1/2 limpa briochebröd kvar.
Jag skulle servera dessa bakade fattiga riddare på en söndagsbrunch nu i höst. Tänk så gott man kan göra av fallfrukt och bröd som börjar bli gammalt!
Mina bakade fattiga riddare har fått smak av både kanel, vanilj, hasselnötter och ljust muscovadosocker. Men du kan faktiskt ta lite av vad du har hemma. Byt ut hasselnötterna mot mandlar. Muscovadosocker kan bytas mot vanligt strösocker, brun farin eller varför inte rörsocker.
Bakade fattiga riddare med äpple 6 port:
3 stora äpplen
2 msk smör
2 msk ljust muscovadosocker
2 tsk kanel
200 g färskost
4 ägg
1 dl mjölk
3 msk ljust muscovadosocker
1 tsk kanel
1 tsk vaniljsocker
ca 200 g mjukt, vitt bröd- jag tog briochebröd
1 dl hasselnötter
Skala och kärna ur äpplena. Skär ner i småbitar.
Hetta upp en stekpanna med lite smör i. Stek äppelbitarna i cirka 5 minuter. Rör om då och då. Smaksätt med muscovadosocker och kanel.
Blanda färskost, ägg och mjölk. Ha i muscovadosocker, kanel och vanilj.
Skär brödet i småbitar.
Smörj en ugnsfast form med smör. Ha sedan i 2/3 av brödbitarna, alla äppelbitar och sist resterande mängd bröd.
Slå över färskost och äggblandningen.
Låt stå, gärna 2 timmar i kylen. Tag fram och låt stå i rumstemperatur i cirka 30 minuter.
Hacka hasselnötter och strö över.
Värm ugnen till 180°C. Täck formen med aluminiumfolie. Ugnsbaka i 20 minuter med folien på. Tag sedan av folien och fortsätt baka i cirka 15 minuter. Tills brödet fått fin yta.
Servera direkt, kanske med en klick vispad grädde.
Vilket lyxigt sätt att ta vara på både äpple och bröd, eller hur!