Recept på världens godaste risgrynsgröt i ugn
Igår kväll hade vi -6 grader utanför dörren och vi vaknade upp till en frostig morgon där det började snöa strax efter att barnen hoppat på bussen. Passande nog hade jag en kastrull risgrynsgröt på gång i ugnen. För vad passar bättre att äta dagen då årets första snö faller än risgrynsgröt.
Jag vet att det är många som drar sig för att koka risgrynsgröt hemma. Det bränner ALLTID fast i botten av kastrullen eller grytan. Oavsett hur försiktig man är.
Men som tur är har jag lösningen på detta.
Man gör nämligen denna risgrynsgröt i ugnen. Otroligt smidigt, det bränner inte fast och gröten blir så krämig och god.
Antagligen för att grynen aldrig riktigt kokar, utan med får svälla i ugnen. Jag använder alltid min gjutjärnsgryta. Det blir så bra, du hittar den här!
Att göra risgrynsgöt i ugn är något jag är uppvuxen med då mamma alltid gör så.
Hemgjord risgrynsgröt i ugnen:
2 1/2 dl rundkornigt ris
5 dl vatten
1 tsk salt
ca 8 dl valfri mjölk
1 kanelstång
ev 1 msk strösocker
1 msk smör
Blanda ris, vatten och salt i en gryta som tål att stå i ugnen. Gärna en gjutjärnsgryta.
Låt koka upp och koka på svag värme under lock i cirka 10 minuter. Tag av från spisen och blanda i mjölk och kanelstång. Rör om, lägg på locket och ställ in i en 100°C varm ugn i cirka en timme. Rör om en eller två gånger. Blir gröten för tjock, späd med lite mer mjölk, eller om du vill lyxa till det en skvätt grädde. Smaka av den färdiga gröten med lite socker och smör.
Låt gröten gärna stå en stund i den varma grytan innan den serveras.
Jag kokar nästan alltid gröten på kvällen och låter den stå inlindad i en handduk över natten. Då brukar den bli perfekt!
Den här gången gick det åt nästan 1 liter mjölk. Jag tycker det beror lite på vilket märke man har på riset hur mycket mjölk som går åt.
Detta ska jag testa när jag kommer hem!
http://www.delikollen.se
Hej, har gjort gröten, det tog något mer än 1 tim. Fick höja graderna efter ett tag. Jag ska ta en annan kastrull nästa gång, nu använde jag en gjutjärnsgryta……tyckte den gav gröten lite bismak. Der fungerade bra att koka gröt i ugnen 👍.
Jag gjorde dubbel sats.
Hade lite högre värme och lite längre tid och hade den inlindad i en varm filt hela natten. Ändå blev det kärna på riskornen 😕
Dessutom blev den typ BLÅ av gjutjärnsgrytan. Kanske bör man diska den mycket noga innan man börjar eller låta gröten stå i något annat över natten.
Annars god gröt!