Har ni hunnit äta er första skinksmörgås än?
När jag var barn var det en helig sak. Ingen julskinka innan julafton. Inget smygätande.
Som vuxen väljer jag helt att bryta den traditionen. Det är för gott för att inte ätas innan den stora dagen D. Så idag tänkte jag dela med mig av mitt recept på bästa julskinkan och griljering.
Den ABSOLUT VIKTIGASTE saken när man tillreder sin julskinka, det är att använda en stektermometer. Annars är det helt omöjligt att säga när skinkan är klar.
Jag låter alltid temperaturen gå upp till 69°C. Sedan får skinkan vila inlindad i folie och då brukar den gå upp till ca 73°C. Vilket ger en saftig och god julskinka.
De senaste 6 åren har jag kokat min julskinka i en Crock Pot. Men det går såklart precis lika bra att koka julskinkan i en stor kastrull eller i ugnen.
Men jag måste säga, att tillreda julskinkan på låg temperatur under en längre tid har varit ett vinnande koncept de senaste åren.
Av erfarenhet vet jag nu att olika slökokare blir olika varma, därför är det jättesvårt att säga hur lång tid det tar. Använd en termometer, så vet du exakt.
Jag gör en klassisk griljering med ströbröd, ägg och senap. Men sedan strör jag pankoströbröd över. Då får man en extra frasig och knaprig yta på griljeringen. Supergott, jag lovar!
Jag är lite konservativ av mig och gillar att ha griljeringen i klassisk stil. Utan massa smaker. Men vill man kan man ju tillexempel smaksätta med honung, ingefära eller något annat man gillar.
Julskinka i Crock Pot:
ca 3 kg rimmad, benfri skinka
3 tsk kryddpeppar
4 lagerblad
0,5 tsk salt per liter vatten
kallt vatten så det täcker skinkan
Skölj skinkan noga i kallt vatten, låt nätet sitta kvar runt om.
Lägg skinkan i Crock Potten med svålen uppåt. Ha i kryddpeppar, lagerblad och salt. Slå på vatten så det täcker hela skinkan. Stick in en termometer i skinkans bredaste del. Sätt på locket och ställ din slow cooker på låg och timern på 9 timmar. Men håll koll, ibland har min skinka blivit klar efter bara 6 timmar. Det beror nog lite på modell och skinka.
När innertemperaturen nått 69-70 °C, tag ur skinkan och linda in den i folie, men låt termometern sitta kvar. När skinkan kommit upp i 73 °C, tag bort folien och låt den svalna. Klipp upp nätet och skär bort svålen.
Självklart går det bra att koka eller ugnsbaka julskinka också. Då gör du så här:
Kokt julskinka:
ca 3 kg rimmad, benfri skinka
3 tsk kryddpeppar
4 lagerblad
5 tsk salt per liter vatten
vatten så det täcker skinkan
Skölj skinkan noga i kallt vatten, låt nätet sitta kvar runt om. Stick i en kökstermometer.
Koka upp vattnet tillsammans med kryddorna. Lägg i skinkan och sänk värmen så att vattnet bara sjuder, inte kokar. Beräkna koktiden med cirka 1 timme per kilo.
När innertemperaturen nått 69-70 °C, tag ur skinkan och linda in den i folie, men låt termometern sitta kvar. När skinkan kommit upp i 73 °C, tag bort folien och låt den svalna. Klipp upp nätet och skär bort svålen.
Julskinka i ugn:
ca 3 kg rimmad, benfri skinka
Skölj skinkan noga i kallt vatten, låt nätet sitta kvar runt om.
Värm ugnen till 125°C. Lägg skinkan i en ugnsfast form med svålen uppåt. Stick i en kökstermometer. Låt skinkan gå i ugnen tills innertemperaturen nått 69-70 °C, tag ur skinkan och linda in den i folie, men låt termometern sitta kvar. När skinkan kommit upp i 73 °C, tag bort folien och låt den svalna. Klipp upp nätet och skär bort svålen.
Griljering till ca 3 kg skinka:
1 äggula
4 msk vanlig senap
2 msk grovkornig senap
ca 1 dl ströbröd
ca 1 dl pankoströbröd
Blanda äggula, de olika senapssorterna och det vanliga ströbrödet. Skölj skinkan och klappa den helt torr. Bred på ägg-och senapsblandningen i ett jämnt lager. Strö över pankoströbrödet. Griljera i 215°C i cirka 10 minuter eller tills den fått fin färg. Låt svalna helt.
Att tillaga sin egna julskinka är verkligen inte svårt. Så länge du använder en termometer och håller koll på temperaturen så lovar jag att du lyckas!