Morotskaka i långpanna. Älskad av så många. Vilket inte är så konstigt. Saftig morotskaka med fräsch och god frosting på toppen. Vad finns det här att inte älska liksom? Jag började en gång att baka min morotskaka med smör istället för naturell olja. Och det blev så gott att jag aldrig vill göra på annat sätt igen!
Jag har en förkärlek till att blanda apelsin i färskostfrosting. Den kombinationen tycker jag blir så perfekt. Faktiskt godare än lime!
Imorgon ska Isac operera bort en liten ofarlig knöl han har vid ena ögat. Så hela förmiddagen kommer spenderas på lasarettet i Västerås. Själva operationen är enkel, men han har aldrig varit sövd någon gång. Så vi hoppas allt går bra 🙂 Eftersom han måste vara fastande från kl 24.00 i natt har han helt fritt fått önska kvällsfika tills senare idag. Det blir enligt önskemål en trerätters kvällsfika bestående av yoghurt, smörgås och nötter.
Hur många bitar du får ut av kakan beror såklart på hur stora rutor du skär. Jag har använt en form som är ca 30×20 cm.
Morotskaka i långpanna 20 bitar
4 ägg
3 dl strösocker
4 tsk kanel
2 tsk ingefära
2 tsk kardemumma
3 dl vetemjöl
2 dl hasselnötsmjöl
2 tsk bakpulver
150 g smör
ca 300g rivna morötter
Smält smöret och låt det svalna.
Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Blanda alla torra ingredienser och ha i tillsammans med smöret i äggsmeten. Rör om försiktigt. Blanda sist i morötterna.
Ha upp smeten i en bakplåtspappersklädd långpanna. Grädda i 180°C i cirka 30 minuter.
Frosting:
200 g rumsvarmt smör
6 dl florsocker
200 g philadelphiaost
1 ekologisk apelsin
hasselnötter
Blanda det rumsvarma smöret med florsocker och philadelphiaost.
Smöret måste vara riktigt mjukt, annars blir det klumpar. Dela apelsinen och pressa i lite av saften
Bred frostingen över de avsvalnade kakan. Riv apelsinskal och strö detta tillsammans med finhackade hasselnötter över kakan.