Onsdag idag och jag tänkte det kunde passa fint med att tipsa er om ett recept på enkel chokladmousse. För ett sånt är liksom bra att ha i bakfickan.
Många tycker det är lite knepigt att göra egen chokladmousse. För det finns alltid en risk att den skär sig. Blir grynig och allmänt oaptitlig. Jag vet inte hur många gånger jag försökt rädda olika chokladmousserecept som skurit sig. Därför har jag tagit fram ett väldigt förenklat- men precis lika gott recept till er.
Det bästa är att receptet bara innehåller grädde och choklad. Inget ägg. Inga konstigheter. Vi äter laktosfritt här hemma och det går precis lika bra att göra denna på laktosfri grädde och laktosfri choklad som vanlig grädde och vanlig choklad.
Jag har gjort en mjölkchokladmousse. För jag vet att det är vad min familj gillar allra bäst.
Men tycker du det känns lite sött? Byt ut lite av mjölkchokladen mot mörk choklad.
Vill du smaksätta chokladmoussen? Använd en choklad med smak. Apelsinkrokant eller mintkrokant är en favorit hos mig.
Eller varför inte ha i en matsked likör.
Hur många portioner detta räcker till beror på hur stora glas du använder. Men räkna med 6 portioner. Receptet går lätt att dubbla om du ska göra till fler.
Enkel chokladmousse ca 6 port:
4 dl vispgrädde
250 g choklad (ta gärna en med smak om du vill smaksätta moussen)
flingsalt
till dekoration:
grädde
chokladsås
färska bär
Värm 1 1/2 dl av grädden i en kastrull. Den ska inte koka. Finhacka chokladen och ha ner den i den varma grädden. Rör tills all choklad smält helt. Låt svalna i rumstemperatur (ca 20 minuter), men inte stelna.
Vispa resterande mängd grädde fluffig. Vänd i den avsvalnade chokladgrädden och lite flingsalt. Om du vispat för mycket så moussen börjar bli grynig kan du tillsätta lite ovispad grädde och försiktigt vända i den.
Ha upp i glas eller portionsskålar och låt stelna i kyl i cirka 2 timmar.
Dekorera med spritsad grädde, chokladsås, riven choklad och färska bär.