Lättbakade vaniljrutor i långpanna. Här hemma är det numera en klassiker till födelsedagskalasen som jag nästan tror folk förväntar sig ska finnas där. Eller förväntar är kanske fel ord, räknar med?
Bakas med fördel någon dag i förväg så de får stå i kylen och stelna till sig.
Jag brukar alltid göra mina rutor med smak av enbart vanilj. Men så testade jag att röra ut lite lemon curd i vaniljkrämen. Åh så gott det blev. Så fort rabarbern behagar att kika upp ska jag nog testa att ha i bitar av syrlig rabarber. Kommer bli fantastiskt ihop med den söta och lena vaniljkrämen.
Receptet har jag en gång i tiden för länge sedan rivit ur en tidning. Oklart från vilket. Så jag kan inte ta åt mig äran för just detta recept. Men jag rekommenderar er verkligen att baka dom!
Jag bakar dessa på laktosfria varianter och det funkar precis lika bra. Då använder jag vaniljkvarg, har inte hittat någon laktosfri kesella.
Vaniljrutor i långpanna:
500 g smör
10 dl vetemjöl
4 dl strösocker
1/2 tsk vaniljpulver
1 msk bakpulver
fyllning:
4 ägg
2 dl kesella vanilj (kvarg går också bra)
5 dl crème fraiche ca 34% (den fetare varianten)
3 dl strösocker
1/2 tsk vaniljpulver
Arbeta snabbt ihop smör, mjöl, socker, vanilj och bakpulver till en deg. Kör gärna allt i matberedaren eller maskin.
Klä en plåt (ca 30×40 cm) med bakplåtspapper och tryck ut häften av degen i formen.
Blanda samman alla ingredienser till fyllningen och häll ut den över bottnen. Smula över resterande deg över fyllningen. Grädda i 200°C i cirka 30 minuter. Låt kakan svalna helt och ställ sedan in i kylskåpet. Pudra florsocker över och skär i rutor.
Löjligt god och precis lika enkel att baka. Servera på kalas som en del av en kakbuffé eller tillsammans med lite färska bär som en dessert!
Nu önskar jag er en finfin dag!
Funkar det lika bra att göra dessa med glutenfri mjölmix?
Jag har inte testat det. Bara att göra dom laktosfria. Men skulle tro att det funkar bra! Om du testar får du gärna höra av dig om resultatet ☺️
Går de bra att frysa?
Ja dom funkar fint att frysa ☺️