På top 10 lättbakade småkakor hamnar dessa. Dom går ibland under namnet makalösa, men jag kallar dom rätt och slätt korintkakor.
6 ingredienser som bara rörs ihop. Lätt som en plätt!
Jag tycker dom blir fina om man plattar ut dom med hjälp av en gaffel. Men det gör man ju som man vill med.
Kakorna flyter ut lite granna, men inte så mycket. Det gör att du kan grädda många kakor på samma plåt. Perfekt!
Här blommar häggen som aldrig förr. Päronträdet är helt översållad av vita blommor och äppelträdet kommer strax efter. Syrenen får vi nog vänta en liten stund på till ser det ut som. Så härligt det är den här tiden när man ser nya tecken på sommarens intåg för varje dag som går. Underbart!
Du kan baka dessa småkakor på russin också. Men jag tycker korinter blir godare då de är mindre än russin.
Vad är skillnaden på russin och korinter kanske ni då frågar. Jo russin antar jag att ni vet vad det är. Korinter, det är ett litet kärnlöst bär som också växer på en vinranka. Dom har sitt namn efter staden Korinth och användes förr till att sätta smak på olika mediciner.
Så köp hem en påse korinter och sätt fart att baka bums!
Makalösa- korintkakor, ca 50 st:
300 g mjukt smör
2 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
5 1/2 dl vetemjöl
200 g korinter
Skär smöret i kuber. Rör samman smör, socker och vaniljsocker till en krämig massa. tillsätt bakpulver, vetemjöl och korinter. Arbeta snabbt ihop till en kakdeg.
Rulla till ca 50 bollar och lägg ut på bakplåtspappersklädda plåtar.
Platta ut dom något med hjälp av handflatan eller en gaffel.
Grädda i 225°C i cirka 6-8 minuter. Håll koll så de inte blir brända.
Om du har för lite mjöl i degen kommer kakorna flyta ut och bli tunna. Har du istället i för mycket flyter de inte ut alls. Så gör gärna som min mormor alltid sa:
Grädda en provkaka och se om du haft lagom med mjöl i degen. Bästa tipset för just dessa kakorna.
Fungerar fint att frysa in.
Andra goda småkakor att baka: