Blåbärspaj med havregrynstopping

ananaspaj, blåbärspaj, blåbär, paj, bärpajananaspaj, blåbärspaj, blåbär, paj, bärpajHär står skogarna fortfarande fulla av blåbär. Och vad passar då bättre än att svänga ihop en blåbärspaj?
Ni vet den här klassiska ananaspajen som är så älskad? Jag tog den och gjorde en variant av-med blåbär. Fräscht, gott och ruskigt enkelt. Jo så la jag till lite havregrynssmul på toppen. För vilken paj blir inte snäppet godare om man toppar den med lite smörigt havregrynssmul?

ananaspaj, blåbärspaj, blåbär, paj, bärpajananaspaj, blåbärspaj, blåbär, paj, bärpaj

Har du inte tillgång till färska eller frysta blåbär går det fint att ta blåbärssylt också. Det blir gott det med.
Ja du kan faktiskt smaksätta denna paj med vad du helst gillar.
Hallon, blåbär, björnbär, jordgubbar. Allt blir gott!ananaspaj, blåbärspaj, blåbär, paj, bärpaj

Nu sitter jag på tåget mot Stockholm. Bästa Jessica Frej släpper ny kokbok och det måste såklart firas. Under pandemin ställdes de allra flesta event in av förklarliga skäl. Och jag har varit så dålig på att prioritera att åka iväg när det väl börjat hända saker igen. Men kände att den här hösten måste jag fylla med mer saker än att bara stå i köket och fotografera. Då blir jobbet så mycket roligare!ananaspaj, blåbärspaj, blåbär, paj, bärpaj

 

Pajdeg:
150 g smör
1 dl socker
3 dl mjöl (jag brukar ha i lite mer för en fastare pajdeg, men det är en smaksak)
2 tsk bakpulver

Fyllning:
2 dl crème fraîche
1 tsk vaniljpulver
1 dl strösocker
2 ägg
3 dl färska eller frysta blåbär

topping:
50 g smör
1/2 dl strösocker
1 1/2 dl havregryn

Smält smöret i en kastrull och ställ det åt sidan. Rör i socker, mjöl och bakpulver när smöret svalnat något. Tryck ut degen i en pajform.
Blanda crème  fraîche, socker, vanilj och ägg i en bunke. Ha i blåbären och blanda med resten av fyllningen.

Gör toppingen genom att smälta smöret och blanda i socker och havregryn. Fyll pajskalet  med fyllningen och ha på havregrynssmulet, grädda i 175 grader i 30 minuter eller tills pajen har stannat och inte är rinig i mitten. Jag brukar grädda pajen lite längre ner i ugnen för att kanterna inte skall brännas vid.

Servera till god vaniljglass.

11
Prenumerera
Notis om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
kantarellsmörgås, kantarellmacka, kantareller,

Nästa inlägg

Världsgod kantarellsmörgås

0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x