Vi fortsätter med veckans fredagsfika. Den här veckan har turen kommit till en riktig klassiker- Kalle Ankakaka!
En kaka min mamma alltid brukade baka till första advent när jag var barn. Även om den inte alls har med julen att göra är det ett fint barndomsminne.
Nu får den här kakan alltid stående ovationer när jag bjuder på den. Lättbakad är den. Och orimligt god!
Receptet på denna kaka tror jag har varit med i en receptbok från Kalle Anka eller om receptet kanske varit med i tidningen.
Väl värd att baka är den iallafall.
Perfekt att bjuda kollegorna på till veckans fredagsfika.
Kalle Ankakaka:
2 ägg
3 dl strösocker
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 msk kakao
50 g smör
1 1/2 dl vatten
Fyllning:
100 g mjukt smör
3 dl florsocker
2 äggulor
Vispa ägg och socker riktigt vitt och fluffigt. Blanda mjöl, bakpulver och kakao, rör i det i äggsmeten. Smält smöret och ha i vattnet. Häll det i smeten och rör den jämn.
Häll upp i en form med löstagbar kant. Jag brukar nypa fast ett bakplåtspapper i borren.
Grädda i 175 grader i nedre delen av ugnen ca 40 minuter. Stjälp upp och låt kakan svalna helt och dela den i två bottnar.
Rör ihop smör, florsocker och äggulor till en smörkräm. Bred den över ena bottnen, lägg över den andra och pudra florsocker över kakan.
TIPS! Skölj kniven eller paletten som du brer ut smörkrämen med i varmt vatten mellan varven, så går det mycket, mycket enklare.