Här om dagen slängde jag ihop en lättlagad fläskfilégryta av vad som råkade finnas i kylen.
Jag smaksatte med kantareller, lingonsylt, ost, soja och färsk persilja. Lättlagat som tusan och precis lika gott!
Den här grytan kan du välja att göra på:
- fläskytterfilé
- fläskfilé
- fläskkotlett
- kyckling
- quorn
Ja men ni fattar. Gör den på det ni har hemma eller gillar.
Så här års brukar många olika fläskdetaljer finnas till riktigt bra pris pga att det produceras så många julskinkor framöver. För varje julskinka blir det en hel del övriga detaljer över. Därför är det perfekt att satsa på dessa köttbitar under senhösten/vintern.
Jag hade ett gäng kantareller i kylen. Har du inte det går det såklart bra med torkad svamp eller champinjoner. Det är inte så knussligt.
Linnéas lättlagade fläskfilégryta:
250 g svamp
500 g fläskfilé eller fläskytterfilé
smör att steka i
200 g färskost (tag gärna en smaksatt om du vill)
ca 3 dl valfri grädde/mjölk
1 msk lingonsylt
2 tsk soja
1 msk oxfond
ca 1/2 dl finriven, vällagrad ost
färsk persilja
salt
Stek svampen i en torr panna tills den släppt ifrån sig all vätska. Tag åt sidan. Skiva fläskfilén i bitar. Hetta upp en klick smör i stekpannan och stek fläskfilen i omgångar tills den fått fin färg på båda ytor. Ha i färskost i den tomma men varma stekpannan. Slå på grädde eller mjölk och vispa ihop till en tjock sås. Låt allt koka upp. Tillsätt lingon, soja, oxfond och finriven, lagrad ost. Lägg i de stekta fläskfiléskivorna och lått allt koka på låg värme, gärna under lock tills köttet är klart.
Smaka av med salt. Strö över färsk persilja.
Servera till pasta, till potatis eller varför inte till ris.
Superenkelt, gott och anpassningsbart!
Du kan välja vilken slags grädde du vill här. Fullfet, matlagningsgrädde eller varför inte blanda grädde och mjölk?
Tar du bara mjölk blir såsen lite mer rinnig, så då kanske du vill reda av såsen med lite potatismjöl utrört i mjölk.