Igår gjorde jag ett recept på knäck för dig som tröttnat på att stå där och kladda. Med formar som vickar och knäck som klistrar fast sig likt en scen ur Sunes jul med pappa Rudolf.
Vi har det faktiskt som citat på väggen i vardagsrummet:
Älskling, i år tar jag knäcken!!
På oss alla..
I år blev det en variant av knäck i bitar- för den slöe och late som vill slippa kladdet!
Förutom att hoppa över det där med formar trollade jag fram en påse med mandelspån i skafferiet som jag lite snabbt hackade. Så smidigt!
Jag investerade förra året i dessa gjutformar. Vilket kan ju ha varit det bästa jag gjort på länge. Slippa försöka få till olika formar i olika storlekar till julgodiset. Perfekt till den här knäcken kan jag tala om!
De finns i två storlekar som du sen enkelt ställer om så de passar de du ska göra.
Jag använde den större gjutformen till detta. Och gjorde den cirka 15×30 cm.
Knäckreceptet är ett helt vanligt klassiskt. Men du har upp knäckmassan i en form, låter den stelna och skär den sedan i bitar. Lätt som en plätt. Om du inte är den som föredrar stenhård knäck. Det blir lite svårt att skära i bitar😅
Knäck:
2 dl grädde
2 dl sirap
2 dl strösocker
1 dl mandelspån
2 msk smör
gjutform
Blanda grädde, sirap och socker i en kastrull. Blanda om väl och låt koka upp. Koka sedan utan lock tills knäcken kommer upp i cirka 127°C. Ha i finhackade mandelspån och smör. Rör om väl.
Ställ in rätt mått på gjutformen. Placera den på ett bakplåtspapper, gärna på en bricka så du kan flytta den.
Häll i knäcksmeten och låt svalna helt. Ta bort formen, skär i bitar och ät.