Äppelmos med bitar i. Fint att använda överallt där man brukar använda äppelmos. Men också himla gott att äta till efterrätt efter söndagsmiddagen eller som ett enkelt kvälls eller mellanmål.
Med iskall mjölk, cornflakes och kanel om du äter det som mellanmål.
Med hackade nötter, lite sirap, kanel och gräddmjölk om du äter det till efterrätt.
Själva äppelmoset består av en enda ingrediens. Nämligen äpplen.
Jag tillsätter bara lite vatten i botten så äpplena inte bränner fast. Sen kokar jag bitarna mjuka och mosar dom lätt med en potatisstomp till önskad konsistens.
Självklart kan du koka det lite längre och sen mosa det helt slätt. Men jag föredrar verkligen den här varianten med bitar i om jag ska äta det som efterrätt/mellanmål.
Jag skalar äpplena här för jag vill inte ha bitar av skal i moset. Men det är ju helt en smaksak hur man gör med den saken.
Moset kan du förvara i en ren burk i kylen i upp till 7 dagar. Ska det inte ätas upp inom en vecka fryser jag in det i påsar.
Enkelt att bara ta fram och tina när man vill ha något gott!
Äppelmos med bitar i, ca 2 L:
ca 3 L tärnade äpplen
1/2 dl vatten
kanelstång
Skala och kärna ur äpplena. Skär dom i bitar.
Ha upp i en kastrull och slå på vattnet. Lägg i kanelstången och sätt på ett lock på kastrullen.
Koka på medelvärme. Rör om då och då för att undvika att äpplena bränner fast i botten. När äpplena mjuknat så pass mycket att de enkelt går att mosa tar du av det från värmen och mosar till önskad konsistens med hjälp av en potatisstomp. Ha upp på väl rengjord burk eller i plastpåsar som du fryser in.