Fläsk med löksås
Varje vecka frågar jag familjen om de har några speciella önskemål om kvällsmat. Den här veckan utbrast Axel: fläsk med löksås!
Och vem är jag att inte tillgodose hans önskan om denna klassiker?
Att laga fläsk med löksås är inte svårt. Det som kräver sitt tålamod är att steka löken sådär mjuk och söt. Men med lagom het stekpanna och omrörning så står du tillslut där med lök stekt till perfektion.
Löksås passar fint till flera rätter än fläsk. Varför inte testa att servera det till isterband, stekt biff eller pannbiff?
3 lökar modell lite större behövs, sen är det bara att sätta igång!
Vi har världens sämsta köksfläkt, vilket gör att jag drar mig för att steka saker som osar väldigt mycket. I den kategorin hittar vi fläsk. Ska det dessutom tillagas ca 1 kg fläsk- ja då tar jag gärna en genväg. Nämligen att steka fläsket i ugnen.
Blir det lika gott som när mormor stekte i gjutjärnspannan? Nej, inte riktigt. Men det blir absolut tillräckligt gott för att det ska vara motiverat att ta den genvägen tycker jag!
Löksås 4 port:
3 gula lökar
smör att steka i
1 tsk strösocker
3 msk mjöl
ca 3 dl mjölk
2 dl valfri grädde
1 buljongtärning
ev salt
Skala och strimla löken fint. Stek i smör på medelvärme tills löken mjuknat helt och fått en gyllene färg.
Strö över socker.
Pudra över mjölet under omrörning så du inte får några klumpar.
Slå på mjölk och grädde, smula i buljongtärningen. Låt allt koka upp och sjuda på medelvärme i cirka 5 minuter.
Smaka av med mer salt om så behövs.
-byt ut grädden mot mjölk om du hellre önskar det.
-det går bra med både kött och grönsaksbuljong här, eller fond om du har det hemma.
Servera såsen till stekt fläsk, kokt potatis och rårörda lingon. Husmanskost när den är som bäst!