Risgrynsgrötplättar med saffran. Något att göra den där dagen man får en skvätt risgrynsgröt över.
Eller om du helt enkelt kokar eller köper risgrynsgröt för detta ändamålet. För det är det helt klart värt- jag lovar!
Är inte saffran den krydda som vår din båt att gunga kan du smaksätta plättarna med lite vaniljpulver istället.
Under hela min uppväxt har mammas morbror Yngve med fasa i rösten pratat om den uppstekta gröten de blev serverade i hans barndomshem. Så det här med att steka gröt har inte känts helt spännande om jag ska vara ärlig. Men så har jag sett flera olika recept på plättar av risgrynsgröt florera omkring den sista tiden. Och tänkte att jag måste ju ändå testa!
Någonstans förstår jag ju att den uppsteka gröten Yngve refererade till var överbliven havregrynsgröt från frukosten som sedan fick fungera som kvällsmål. Och att dessa gyllene, lite frasiga plättar av risgrynsgröt har föga gemensamt med den stekta gröt de fick.
Men faktum är, att även här ger vi gröten ett nytt liv. Om än i lite lyxigare förpackning.
Jag har haft i mandelmjöl och hackad mandel i mina. Bara för att jag gillar den där känslan av lite tuggmotstånd som den hackade mandeln ger. Och såklart smaken från mandelmjölet. Men har du inte det hemma kan du självklart ta helt vanligt vetemjöl.
Risgrynsgrötsplättar med saffran, ca 20-25 st:
500 g kall risgrynsgröt
2 ägg
1 dl mandelmjöl (eller vanligt vetemjöl)
1 tsk bakpulver
1/2 g saffran eller 1/2 tsk vaniljpulver
1 nypa salt
1 dl finhackade mandlar
smör att steka i
Blanda ner ägg, mjöl, saffran, salt och finhackade mandlar i den kalla risgrynsgröten. Rör tills allt gått ihop fint.
Låt gärna smeten stå och svälla i 20 minuter.
Skeda upp ca 1-2 msk grötsmet per plätt i en stekpanna med smält smör i. Stek tills de får en gyllene färg och vänd plättarna.
Det går såklart även bra att steka i en plättlagg.
Servera med rårörda lingon, grädde eller kvarg.
Ett gott mellanmål, till dessert eller frukost. Eller varför inte till en julig brunch?