Pepparkaksrutor- kärleksmums med smak av pepparkaka. När jag provbakade dessa för några veckor sedan utbrast min pappa som var här och fikade: Som mjuk pepparkaka, fast godare!
Och med det fick även denna kaka ett godkännande av testpanelen.
Pepparkaksrutor, ja det är som kärleksmums, fast istället för att smaksätta med kakao har jag använt färdig pepparkakskrydda. Ni vet sån där som finns på påse.
Jag gjorde mina lyxigt höga och maffiga i en lite mindre form som är ca 20×30 cm. Men vill du göra fler rutor som räcker till många är det bara att dubbla receptet och göra i din vanliga långpanna.
Här skriver vi 30 november i kalendern och ute är världen vit. Så vackert med all snö och man har verkligen kommit i julstämning redan.
Jag spritsade lite kristyr på några pepparkakor och dekorerade med. Det blev väldigt fint och uppskattat!
Ett bra tips är att baka dessa en dag i förväg, ha på glasyr och låt den stelna helt på kakan i kylen innan du skär upp den i rutor.
Som sagt har jag använt en form som är ca 20×30 här. För en fullstor långpanna till ugnen skulle jag dubbla receptet.
Pepparkaksrutor- kärleksmums med smak av pepparkaka:
2 ägg
2 1/2 dl strösocker
150 g smör
2 msk pepparkakskrydda
1 tsk kanel
4 1/2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1/2 tsk vaniljpulver
2 dl mjölk
150 g smör
2 msk pepparkakskrydda
2 msk grädde
ca 5 dl florsocker
kokos
Vispa ägg och socker vitt och fluffigt. Smält smöret. Blanda i smält smör, kryddor, vetemjöl, bakpulver, vanilj och mjölk. Rör om till en helt slät smet. Ha upp i en bakplåtspappersklädd form. Grädda i ca 180°C i 30 minuter. Tag ut och låt svalna helt.
Smält smöret till glasyren. Ha i pepparkakskrydda, grädde och florsocker. Ta lite i taget av florsockret tills du har en lagom tjock glasyr.
Gör massa hål i den avsvalnade kakan med en ätpinne eller liknande (detta är för att glasyren ska få möjlighet att tränga ner i kakan och göra den ännu godare).
Bred ut glasyren och toppa med kokos. Låt stelna i kylen innan du skär den i rutor.
Dessa ska definitivt testas inför julstöket!