Smördegsrullar med mandelmassa till semmeldagen
Så här när fettisdagen står för dörren kan det ju vara kul att hitta på något nytt. Så idag blev det smördegsrullar med mandelmassa. Frasigt, gott och fantastiskt enkelt att göra.
Jag älskar smakerna i en klassisk semla, mandelmassan, kardemumman och grädden. Men ogillar proportionerna med på tok för mycket vetebulle mot övriga ingredienser.
Här blir det perfekt. Nästan som en frasig milanostång med smak av kardemumma. GOTT!
Du kan såklart göra din egna mandelmassa. Men jag hade en färdig i skafferiet som gjorde sig utmärkt i dessa smördegsrullar. Eller ska vi kanske kalla dom semmelrullar?
Smördegsrullar med mandelmassa 8 st:
200 g mandelmassa
1 äggvita
ca 2-3 msk grädde
1 ark färdig smördeg på rulle
1 äggula
kardemumma
mandelspån
florsocker
grädde
Riv mandelmassan fint. Rör i en äggvita och grädde tills du får en bra konsistens på fyllningen som går att spritsa. Fyll en spritspåse och klipp av änden till ett lagom stort hål.
Rulla ut smördegen och skär den i ca 8 lika stora rutor. Sprita ut mandelmassan längst ena långsidan på varje bit smördeg. Pensla med äggula runt om. Pudra över kardemumma. Rulla ihop till tighta rullar.
Pensla rullarna med äggulan och strö över mandelspån.
Grädda i 225°C i cirka 15 minuter eller tills de fått fin färg och är frasiga.
Låt de svalna något och pudra över florsocker. Ät som de är eller servera lite grädde till.