Sallad med jordnötsdressing
Här kommer mitt senaste favoritrecept: Ssallad med jordnötsdressing.
Jag gjorde en stor omgång och hade sedan i kylen och åt med olika tillbehör under veckan. Grillad kyckling, rostade kikärtor mm. Perfekt att ta med på utflykt eller som jag gjorde: hade med på fotbollscup.
Till salladen tog jag av vad som fanns hemma. Morötter, färsk vitkål och rödkål. En himla bra bas som du även kan ha till min treveckorssallad.
Men här får salladen en helt annan smak. Av en krämig jordnötsdressing.
Antingen häller du dressingen direkt över salladen, eller så serverar du den på sidan om. Jag hällde min över och förvarade den i kylen ett par dagar. Det gick hur bra som helst!
Dressingen kan du variera lite efter tycke och smak. Men jag utgår från grunden- jordnötssmör, lime, honung, risvinäger och sesamolja. Du kan ha i vitlök, chili, ingefära- ja det du gillar allra bäst!
Rätt konsistens får du till med vatten.
Sallad med jordnötsdressing:
3 morötter
1/2 huvud färsk vitkål
1/2 huvud rödkål
2 dl jordnötssmör
saft från 1 lime
1 msk honung
1 msk sesamolja
2 msk risvinäger
vatten till önskad konsistens
1 dl rostade och saltade jordnötter
förslag på andra smaksättare att ha i: vitlök, ingefära, soja, chili
Skär morötterna i tunna stavar. Strimla vit och rödkål. Ha upp i en stor bunke.
Blanda jordnötssmör med lime, honung, sesamolja och vinäger. Ha i vatten till önskad konsistens.
Blanda allt och smaka sedan av med de ingredienser du tycker behöver förstärkas. Jag brukar utgå från detta och sedan komplettera vartefter.
Grovhacka jordnötterna och blanda dom i salladen tillsammans med dressingen.
spännande med.jordnötsdressing