Klassiska chocolate chip cookies
Klassiska chocolate chip cookies, ni vet sånna som är lite knapriga men ändå sega. Spröda i kanten och sega i mitten. Det får du när du bakar dessa. Jag smaksätter dom med mörk choklad, mjölkchoklad och en nypa flingsalt eller två. Så himla gott!
I många recept när du bakar småkakor ska smöret vara kylskåpskallt eller mjukt. Men här smälter vi smöret först. Helt fantastisk då du faktiskt kan välja att bryna smöret för att få en riktigt härlig kolaton på dina kakor om du önskar. Så gott!
Chocolate chip cookies kan såklart smaksättas hur som helst. Ha i nötter, olika sorters choklad och olika sorters socker.
Precis som med många kakor finns det olika sätt att baka dom på. Men jag gillar att göra mina såhär☺️
Klassiska chocolate chip cookies:
225 g smör
3 dl ljust muscovadosocker
1 dl strösocker
2 ägg
6 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
flingsalt
200 g valfri choklad (jag tog 100 g laktosfri mjölkchoklad och 100 g mörk choklad för att göra dom laktosfria)
Smält smöret och låt det svalna något. Rör ihop smör, socker och ägg till en slät smet. Sikta sedan i mjöl, bakpulver, vanilj och en nypa flingsalt.
Hacka chokladen och ha i den. Rör ihop allt till en jämn deg. Forma till en avlång rulle och plasta in. Ställ kallt i minst 30 minuter.
TIPS! Du kan också frysa in degen, då är det bara att ta fram och baka när man är sugen på nybakade cookies.
Tag ut degen och skär i jämnstora skivor. Forma till bollar och lägg på bakplåtsklädd plåt. Toppa varje kaka med lite mer flingsalt.
Grädda i 175°C i cirka 10-12 minuter. Har kakorna flutit ut och fått en ojämn form brukar jag ta ett glas som är större än kakan och snurra det runt kakan när plåten och kakorna fortfarande är varma. Då formas de till runda och fina kakor.
Hur många kakor du får ut på en deg beror helt på hur stora du gör dom. Men jag fick ut 18 rätt stora kakor från detta recept.
Kakorna fick högsta betyg här hemma och kakburken blev tom innan jag han blinka. Dags att baka en ny omgång helt enkelt!