Stora kycklingköttbullar i ugn
Idag vill jag tipsa om något som revolutionerat vardagslivet lite hemma hos oss.
Och det är när jag började förbereda mat som jag frös in för att sedan enkelt kunna tillaga när man inte hinner/orkar laga mat. Precis så blev det med mina härliga stora kycklingköttbullar i ugn. Tillagade i en smakrik sås av ajvar och passerade tomater.
Få ingredienser och ett superbra knep jag ska berätta om som gör att du sen inte behöver ha hela formen i frysen fram tills maten ska tillagas, den kan man ju behöva använda till annat under tiden.
Nu ska jag berätta det riktigt fiffiga med denna maträtt. Som du självklart kan tillaga direkt i formen precis när du gör klart allt. Men ditt framtida jag kommer tacka dig för att du tog dig tiden och la en direkt i frysen. Jag lovar dig!
När du gjort i ordning smeten till kycklingköttbullarna. Då tar du fram din form.
- riv av en bit folie som du klär formen med. Det ska vara tillräckligt mycket folie så den täcker alla sidor och du kan vika den över maten i formen.
- ha ut såsen över folien i formen.
- klicka i kycklingköttbullarna.
- vik över folien så du får ett tätt paket.
- ställ in hela formen i frysen.
- efter ca 4-6 timmar har allt frusit, ta ur formen ur frysen och ta ur foliepaketet.
- sitter det lite fast i formen, ställ hela formen i vattenbad några minuter, då lossnar folien.
- lägg tillbaka foliepaketet i frysen och du kan nu använda din favoritform till andra maträtter.
- tag fram den frysta maträtten ur frysen och tag bort folien.
- ha upp i formen du frös in den i från början.
- låt tina över natten/dagen i kylskåp.
- tillaga enligt instruktionerna nedan.
Ett perfekt sätt att kunna fylla frysen med mat du enkelt lagar utan att det tar massa plats!
Stora kycklingköttbullar i ugn, 4-6 portioner:
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
färsk persilja/basilika
100 g färskost
2 ägg
2 dl pankoströbröd
800 g kycklingfärs
salt
ca 400 g ajvar
800 g passerade tomater
Finhacka lök, vitlök och örter. Ha upp i en bunke och ha sedan i färskost, ägg och panko. Blanda om väl. Ha i kycklingfärsen, salta.
Blanda ordentligt.
Klä en form med folie enligt instruktioner ovan (eller hoppa över det om maten ska tillagas direkt).
Ha i burken med ajvar och passerade tomater. Rör om väl. Klicka i bollar av kycklingfärsen (jag fick ut 12 st stora).
Frys in enligt instruktioner ovan, ELLER:
ställ in formen i 225°C i cirka 20-30 minuter eller tills kycklingköttbullarna är helt genomklara. Toppa med färska örter. Servera nykokt pasta eller ris till.