Julgran av ost
Advent står och knackar på dörren. Och med den en önskan om goda och enkla tilltugg. I år testade jag att göra dessa små söta och orimligt enkla julgranar av ost. En bit av den där osten med en överlycklig ko på, en salt pinne, lite torkade örter och sedan rosépeppar som små julkulor och saken är biff!
Jag är ju av åsikten att man inte ska jobba ihjäl sig när man väntar gäster. Jag gillar att ta en liten genväg och göra sådant som är enkelt men ändå effektfullt. De här söta granarna kvalar helt klart in på den listan!
Jag använde örtagårdskrydda som det gröna på granen. Men du kan såklart ta vilka torkade örter du vill. Eller finhackade färska för den delen.
Istället för rosépeppar kan du finhacka tranbär tex.
Och vill du ha mer smak på själva osten? Skär brieost i trekanter och använd. Men jag själv tycker att just den här varianten är himla smidig. Och god!
Andra goda snittar att göra till glöggminglet i advent hittar du här:
Köttbullesnittar
Brieost med lemoncurd
4 jultapas till glöggminglet
Se till att osten är riktigt kylskåpskall, då kladdar den mindre när du sätter i de salta pinnarna. Har den legat framme blir det lätt rätt kladdigt!
Julgranar av ost:
16 bitar ost i trianglar av typen Den skrattande kon (eller brieost du skär i trianglar)
Salta pinnar
Örtagårdskrydda
Rosépeppar
Bryt försiktigt de salta pinnarna på mitten.
Ha upp kryddorna på två fat.
Dra i flärpen på ostförpackningarna och pilla bort folien längst ner så du enkelt kan sticka i en halv salt pinne i botten. Tag av resterande folie runt osten.
Täck osten med örtagårdskrydda runt om. Dekorera med rosépeppar. Lägg upp på ett fat och ställ kallt till servering.
Har du något gott du alltid vill göra till advent?