Tacogratäng

Tacogratäng

Tacogratäng

Tacogratäng. Så märkligt att det receptet inte finns här på Linneas Skafferi med tanke på att det är ett recept som hängt med sen min barndom.
Dessutom är det en sån där rätt min mamma lagat och kommit över med när det har behövts.
Som när man kommer hem från förlossningen med en helt nybakad bebis. Eller från semestern och kylskåpet ekar tomt. Då är en form med tacogratäng fint att få hemlevererad.

Själv gör jag den när jag egentligen inte orkar laga mat, men vill ha något hemlagat. Lättlagad mat som fungerar veckans alla dagar.

Tacogratäng

Egentligen ska det vara purjolök i den. Men eftersom vi under ca 10 års tid nu har haft ett barn som lider av obotlig allergi mot allt grönt i mat har jag liksom glömt av det. Men den obotliga allergin verkar nu äntligen ha gått över med orden ”det är väl bara att äta”.
Så nu kan jag äntligen återinföra purjolöken här hemma.

Här har man friheten att ha i av det man gillar. Bönor och linser, grönsaker- ja det som gungar er båt helt enkelt.

Tacogratäng

Sen serverar jag nachos, en stor grön sallad och lite salsa till tacogratängen.

Ska den fungera som matlådor? Grädda då gratängen direkt i matlådor i glas. Supersmidigt! Vi har olika varianter av den här matlådan hemma.

Gratängen går att förbereda och antingen frysa in ogräddad eller ställa in i kylen. När den sen ska ätas är det bara att låta den tina om den varit fryst, eller ställa in direkt i ugnen om den bara stått i kylskåpet. Hur smidigt som helst!

Tacogratäng

700 g nötfärs
3 påsar tacokrydda
400 g krossade tomater
vatten
15 cm purjolök
200 g färskost
1 burk valfri salsa
2 paprikor (och eller tomater, majs, bönor mm)
riven ost

Bryn nötfärsen i en stekpanna. Ha i tacokrydda, krossade tomater och vatten (jag brukar skölja ur burken med krossade tomater med vatten som jag har i köttfärsen).
Strimla purjolöken fint och ha i den i botten på en ugnsfast form. Ha på köttfärsen. Blanda samman färskost och salsa. Dela paprikan och ha på den på tacofärsen. Bred ut ett lager med färskosten och toppa med riven ost.
Så här långt kan du förbereda och antingen frysa in gratängen eller ställa den i kylen till ett senare tillfälle.

Gratinera tacogratängen i 225°C i cirka 20 minuter eller tills osten börjar få fin färg.

Servera med nachochips, sallad och salsa.

Hur gott som helst!

En annan maträtt du kan förbereda och ha färdig i kylen är dessa enchiladas!

0
Prenumerera
Notis om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
mannafrutti

Nästa inlägg

Så här gör du mannafrutti hemma

0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x