Asiatisk morotssallad

Ibland känns det som om jag måste ta ett SMS-lån för att ens ta mig igenom avdelningen för frukt och grönt. Gurka och paprika för över 60kr kg. Nej. Det går inte. Men då är det en himla tur att det faktiskt finns grönsaker som fortfarande håller skapliga kilopriser. Som svenska, underbara morötter.
När mina barn ser tillbaka på sin barndom, då är det nog morötter dom kommer att se. För här går det ett par kilo morötter i veckan. Det serveras till de allra flesta måltider i form av stavar.
För det gillar ALLA i familjen.

Men ibland kan man ju vilja äta annat än morötter i stavar. Så efter en snabb koll i kyl och skafferi insåg jag att det nog fanns ingredienser till någon form av asiatisk morotssallad här.
Självklart kan du riva i ingefära och vitlök. Smaksätta med en skvätt soja och lite chili. Men jag gjorde det väldigt basic idag. Inga stora utsvävningar.
Nästa gång river jag nog i lite vitkål också. För utfyllnad. Oftare har den ett högre kilopris än just morötter. Men fortfarande inom ramen för vad som är rimligt. Dessutom är det fint att kunna köpa svenska grönsaker i mars!
Jag råkade bara ha rödvinsvinäger till hands och det funkade fint. Men har du risvinäger är det kanske godare. Men med tanke på att jag gjorde salladen för att hitta på ett billigt alternativ att ställa fram till middagen så säger jag så här: ta den vinäger du har hemma!
Sesamolja är något jag alltid har till hands. Älskar smaken och har det gärna på wookade grönsaker och i princip till all asiatisk matlagning. MUMS!
Att hyvla 4 morötter kan kännas som väldigt mycket morötter. Men efter någon timme har de mjuknat och minskat väldigt i volym. Så det är bara att ösa på.
Jag brukar ha lika delar vinäger som olja. Morötterna i sig är så söta att jag ogärna sötar extra.
Asiatisk morotssallad:
4 st stora morötter
2 msk sesamolja
2 msk vinäger
saft från 1 lime
färsk persilja
sesamfrön
salt efter smak
Skala morötterna och strimla dom sedan antingen med mandolin eller potatisskalare. Jag använde de sistnämnda idag.
Häll på olja, vinäger, lime, finhackad persilja och sesamfrön. Blanda väl och smaka av med lite salt.
Låt gärna stå och dra någon timme innan servering så utvecklas smakerna mer!
En annan riktigt god sallad att göra i ordning och ha i kylen är min treveckorssallad! Så god och prisvärd!