Vips å var det visst torsdag igen. Veckorna rusar som alltid fram, Men jag fick komma hem till ett helt nystädat hem idag. Alltså är det inte höjden av härlighet. Det var nog ett av våra bästa beslut, att ha hemstäd 2 gånger i månaden. Vi är hem en snabbis nu och ska se till att Axel och hans kompis Johannes äter lite extra mellanmål, sen är det fotbollsträning för dom och jag och Isac ska ha en liten myskväll här hemma bara vi två.
Och på tal om att det snart är helg. Hur fint vore det inte att kunna avnjuta lite hemgjord granola till helgens frukostar? Jag tycker det låter ljuvligt!
Det bästa med att göra egen granola, det är att du kan smaksätta den precis som du vill. Ta bort något du inte gillar och addera något du tycker bättre om.
Själv smaksatte jag den här omgången granola med kanel, kardemumma och ingefära. Lite juliga smaker kanske men så gott tycker jag. Och passar utmärkt så här på hösten.
Jag brukar bara söta min granola aningens lite, lite med honung. Sen tycker jag det är gott att ha i russin i den färdiga granolan. Men ha för sjutton gubbar inte i det innan plåten går in i ugnen. Det har jag testat en gång, och det behöver ni inte göra om.
Listan på ingredienser kan ju kännas lång. Men jag brukar helt enkelt bara ta av vad som finns hemma. Nu hade jag en påse mandelspån som behövdes ätas upp. Nästa gång blir det kanske hackad mandel eller kokos istället. Det varierar liksom från gång till gång. Men grunden är densamme.
Kryddig granola:
4 dl havregryn
1 dl solroskärnor
1 dl pumpakärnor
1/2 dl vallmofrön
1 dl mandelspån
1 dl grovt hackade hasselnötter
1 msk kanel
3 tsk ingefära
3 tsk nymortlad kardemumma
1 dl vatten
1/2 dl honung
1/2 dl kokosolja
1 nypa salt
ev russin, tranbär eller annan torkad frukt.
Värm ugnen till 150°.
Blanda samman alla torra ingredienser.
Värm vatten, honung och kokosolja tills honung och olja smält. Häll detta över grynblandningen och rör om väl.
Jag brukar nästan massera in det så det bildas små klumpar. Dom är ju allra godast sen!
Strö över en nypa salt. Ha upp granolan på en bakplåtspappersklädd plåt.
Rosta i mitten av ugnen i cirka 45 minuter. Rör om då och då och håll koll så inget blir bränt.
Låt svalna helt på plåten. Blanda i valfria torkade bär. Ha upp på tät burk.
Perfekt till helgens härliga frukostar!
Vill man går det såklart bra att smaksätta med kakao, vanilj eller något annat gott!
Ja!!! Kommer absolut att göra den till helgen! På vardagarna hinner vi bara med en smoothiebowl. Gott det med! Ha en fin helg!