Så här några dagar in på det nya året är det alltid fint att blicka tillbaka på det gamla tycker jag. Fundera över året som gått. Vad var bra? Vad kan vi lämna bakom oss?
2020 är ett år som går till historien, på så många sätt. Men var året helt genomruttet? Såklart inte! Året har i matväg bjudit på mängder av god mat tillexempel:
I januari, då lagade jag den här superenkla och väldigt goda ajvargrytan med quorn. En så god vardagsrätt som ofta lagats här hemma sedan dess!
I februari känns det enda rätta att baka en lyxig semmelpaj, eller vad tycker ni?
I mars gick mina tankar kring corona-viruset så här. I mångt och mycket har dom inte förändrats speciellt.
Vi går inte in på mataffären hela familjen. Om vi måste gå in, sitter familjen kvar och jag handlar. Även om vi försöker online-handla så gott det går. Många, många, många fler har dött nu mot i våras. Vilket gör mig både ledsen och förtvivlad. Men du och jag kan inte göra annat än vårt bästa för att minska smittspridningen.
Förutom att tankarna kring corona upptog större delen av de vakna timmarna i mars. Så gjorde jag ugnsbakad gröt med blåbär, marmorerade ägg till påsk och gjorde en supersmarrig panerad torsk i ugn!
April bjöd på vårkänslor och nässelsoppa. Så många av er hade aldrig lagat eller ätit detta. Men nu har ni snart en ny chans att laga denna delikatess!
Jag lagade även falafel på gula ärtor och lagade redan nu sommarens favoritlunch: pastasallad med pesto och kyckling. Som vi åt detta sommaren 2020!
Ljuva maj välkomnades med bland annat pannacotta med rabarber och vit choklad. Vad kan man inte älska med detta liksom?
Jag bakade även kalljästa frallor med solrosfrön, min favoritomelett och gjorde en ljuvlig fiskgratäng med citronsås.
Juni och jag lagar morot och zucchinibiffar med händer som börjat få färg av försommarsol.
Mormors inkokta lax med kall dillsås lagas äntligen och hamnar här på Linnéas Skafferi, precis som jag får tid till att testa saft på svartvinbärsblad denna månad.
Juli. Och jag tar min första riktiga semester. I hela mitt liv. Där dagar blir till veckor och veckorna faktiskt blev till 1 1/2 månad. Vi hemestrade hejvilt i vårt närområde. Padlade kanot, spelade minigolf, lekte i lekparken och hade det rätt bra ändå.
Förutom att ha semester gjorde jag krispiga tunnbrödssticks och ljuvliga rabarberrutor.
2020 var året vi åt vår vikt i zucchini här hemma. Så jag bakade bland annat kalljästa zucchinibröd. September bjöd även på fredagsfavoriten: tacopizza på libabröd och kladdkaksmuffins fyllda med snickers!
I oktober, då friterade jag pumpamunkar som blev en totalsuccé! Höstens roligaste pyssel, helt klart!
Jag lagade köttbullar med parmesan och basilika och blandade ihop en varm och kryddig äppeldrink.
I november gjorde jag decembers mest lästa inlägg- hur du gör torkade apelsinskivor! Lätt som en plätt och väldigt användbart i juletid!
Glögginkokta päron, min bästa saffransdeg och pepparkakskladdkaka med choklad stod på menyn!
December står för dörren. Och jag önskar god jul med en hel låda av godsaker.
Trillar julköttbullar som tillagas i ugn, bakade mängder av mina skurna pepparkakor och ugnsrostade brysselkål!
2020, du har gjort mig lite mer ödmjuk inför livet. Under en period sinade jobben och framtiden såg allt annat än ljus ut. Men hösten kom tillslut, räddade upp en katastrofal vår och sommar.
Resor har blivit inställda, jobb uppskjutna eller helt enkelt borttagna ur kalendern.
Men vet ni, jag har aldrig sovit så mycket som 2020. På grund av att vi varit hemma så otroligt mycket och haft ett väldigt rutin på livet. Så har jag efter snart 13 år fått ordning på min sömn. Bara en sån sak liksom.
Nu ser jag fram emot 2021. Nästa vecka börjar jag så smått smyga igång jobbet igen för att vara tillbaka på helfart 11/1 då skolorna startar.
Jag önskar er allt gott inför det nya året. Och hoppas ni vill fortsätta hänga med mig på min resa här!