Igår var jag åter igen i P4 Västmanlands personalkök för att trolla fram något sött. Tema för dagen var citrusfrukter och istället för att göra den klassiska apelsinmarmeladen gjorde jag apelsinglass. Vi har gjort glass tidigare, men den här gången är det helt utan glassmaskin. För att göra det hela lite roligare lät jag dem stelna i helt vanliga plastmuggar. Innan jag ställde in dem i frysen stack jag i en glasspinne, på det viset får var och en sin helt egna glass, perfekt till barnkalaset! Vill man inte frysa glassen i portioner går det ju självklart bra att ta en vanlig form.
Till jul skulle jag kanske smula i några pepparkakor i glassmeten för att få lite extra julsmak på det hela. Självklart går det ju bra att byta ut apelsinen mot andra frukter eller bär, ta det du gillar bäst!
8 stycken apelsinglassar (utan glassmaskin):
3 dl vispgrädde
1 1/2 dl florsocker
3 äggulor
2 tsk vaniljsocker
125 g mascarpone
skal från en ekologisk apelsin
saft från två ekologiska apelsiner
Vispa grädden fast. Separera äggulan från vitan och vispa upp gulan tillsammans med florsocker och vaniljsocker. Tillsätt mascarponeosten, skal från en apelsin och saft från två. Rör om väl. Blanda ner detta i grädden. Fördela i åtta plastmuggar och stick i glasspinnarna. Ställ in i frysen, du kan behöva räta till glasspinnarna lite. Låt stå i frysen minst fyra timmar, gärna över natten. Plastmuggen avlägsnas enklast genom att klippa ett jack i den och sedan riva den i bitar.
På radion frågade vi lyssnarna vad de gjorde av sina apelsiner, tyvärr fick vi inte in några förslag så därför undrar jag vad ni läsare gör med era apelsiner?
Bilder: Linnéa Seidel
Vad fina de är! De ser verkligen goda ut:D
mmmm… gud så gott det ser ut 🙂 och rolig idé med pinnarna och formen på glassen 🙂
Vilken toppenidé och det låter fantastiskt gott.
Men åhh vad gott detta ser ut!
Den måste jag bara testa, fast det blir nog i glassmaskinen då jag ändå har en sådan
Vilka härliga bilder, wow…:-)
Hej
Låter gott som f-n!
Vad man gör med apelsinerna? Nu i förkylningstider har jag ett toppentips:
1. Riv en rejäl bit färsk ingefära
2. Häll ca 2 dl kokande vatten över ”rivet” och låt det stå och dra ett tag.
3. Pressa ca 6-7 dl apelsinjuice (helst av blodapelsin, men det är ju inte säsong än, så om jag kör på vanliga apelsiner så brukar jag även pressa i lite citron)
4. Sila ingefärsvattnet och häll ner i juicen.
Sen får blandningen stå färdig i kylen. När det sedan är dags att dricka:
5. Blanda med kokande vatten, ungefärliga propotioner: 60% juice, 40% vatten.
6. Tillsätt lite honung.
Man blir frisk på detta 🙂 Och det är gott som bara den!
Hemmagjord Apelsinglass är ljuuvligt gott!!
/ Jenny
http://pernillawahlgren.se/bloggar/jennys-matblogg
Hemmagjord Apelsinglass är ljuvligt gott!!
/Jenny
Finfina glassar! Man blir sugen. Något som också är gott med apelsin och lagom till jul är att blanda saffran i glassen.
Du måste prova Lejonet & Björnets cassata glass finns
i jultid på deras cafeer, jätte gott !
Ser gott ut!
Jag kör dem i min fantastiska juicepress! Gärna tillsammans med andra citrusfrukter.
[…] som verkligen sett bättre dagar, just dessa bananer är de allra bästa att göra kaka på! Efter apelsinglassen som jag gjorde fick jag även ett par apelsiner över och jag tänkte, varför inte göra en […]
Detta måste jag prova! Låter väldigt gott. Själv har jag precis använt några apelsiner till att torka skivor i ugn som jag har tänkt ha som juldekoration.
gSkJ63 Very neat blog article.Really looking forward to read more. Want more.
ccn2785xdnwdc5bwedsj4wsndb
[…]Here is a good Blog You might Obtain Intriguing that we Encourage You[…]
xcn5bsn5bvtb7sdn5cnvbttecc
[…]Every when inside a even though we pick blogs that we study. Listed below would be the most current web pages that we opt for […]
Title
[…]Wonderful story, reckoned we could combine a number of unrelated data, nevertheless definitely really worth taking a search, whoa did one learn about Mid East has got additional problerms too […]
Skalar och skär tunna skivor tvärs över, som jag sedan halverar och lägger på ett stort glasfat. Sedan strör jag på granatäpplekärnor och ringlar över lite flytande honung. Gott,, enkelt och vackert.