Idag har jag gjort årets godaste smörgåsar. Med hummus på svenska gula ärtor (japp, det går superbra att använda det till hummus!) och ett par skivor Lönnebergas extrarökta kyckling.
Den tunna extrarökta kycklingen är en nyhet hos Lönneberga och ett gott allternativ att ha på smörgåsen när man vill variera sig lite. Här hemma seglade kycklingen direkt upp som en favorit på mackan både till frukost och mellis hos hela familjen!
Kycklingpålägg brukar ofta vara rätt milda i smaken. Men tack vare att den rökts extra länge och får därför en riktigt härlig och mer kraftfull röksmak.
Förutom hummus och skivor av extrarökt kyckling toppade jag mina smörgåsar med groddar och hyvlad pressgurka.
Jag älskar verkligen groddar eftersom dom är i säsong året om. Och ruskigt enkelt att odla hemma själv.
Mängden vitlök i hummus, den har diskuterats på höjden och bredden. Mitt bästa råd- ta så mycket vitlök som du gillar! Detsamma gäller med mängden spiskummin. Smaka dig helt enkelt fram.
Smörgås med extrarökt kyckling 4 st:
hummus på gula ärtor:
2 dl gula torkade ärtor
2 vitlöksklyftor
2 msk olja
saft från 1/2 citron
3 tsk spiskummin
ev lite vatten
salt
Blötlägg och koka ärtorna enligt anvisningarna på paketet. Låt rinna av helt. Mixa ärtor tillsammans med skalad vitlök, olja, citron och spiskummin helt slätt. Tillsätt ev lite vatten om din hummus känns för tjock. Smaka av med salt.
pressgurka:
1 gurka
salt
1 dl vatten
2 msk strösocker
2 msk ättika (12%)
Hyvla gurkan, lägg i en skål och strö över saltet. lägg gärna på en tyngd som en press över gurkan. Låt stå i cirka 30 minuter.
Blanda samman alla ingredienser till en lag. Rör om tills sockret har lösts upp. Häll lagen över gurkan.
Låt gärna gurkan stå i lagen över natten om du har tid!
4 skivor av ett grövre bröd
4 skivor Lönneberga Extrarökt Kyckling
groddar
pressgurka
Bred ett ordentligt lager med hummus på varje brödskiva. Vik ihop skivan med extrarökt kyckling och placera på hummusen. toppa med groddar och pressgurka. Servera direkt.